of 58952 LinkedIn

Particulieren kopen steeds vaker woningen om te verhuren

Particulieren kopen steeds vaker woningen om te verhuren. Verdringt het groeiende aantal particulieren dat verhuurt de startende kopers op de woningmarkt?
Reageer

Kleine en goedkope koopwoningen worden steeds vaker gekocht door particulieren om te verhuren.

Verdringt het groeiende aantal particulieren dat verhuurt de startende kopers op de woningmarkt? In een reportage van EenVandaag op 20 september licht woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster een en ander toe. Het Kadaster voerde samen met de NVM een analyse uit op de woningmarkt om deze ontwikkeling te onderzoeken.

Vooral in grote steden

Steeds meer particulieren kiezen ervoor om woningen te verhuren. Daardoor komen er meer huurwoningen en minder koopwoningen. Voor wie een huis wil kopen om zelf in te wonen betekent dat: minder keus op de woningmarkt. Vooral in de grote steden wordt steeds vaker door particulieren gekocht voor de verhuur. In Amsterdam is dat 19% van de woningen, in Rotterdam 14%, in Den Haag 15% en in Utrecht 9%. Dit zijn ook de steden waar de meeste kopers op zoek zijn naar hun eerste koopwoning.

 

Verdringing door particuliere verhuurders?

Verdringing ligt op de loer als particuliere verhuurders meer (kunnen) betalen dan koopstarters voor dezelfde woning. Uit de analyse van Kadaster en NVM lijkt deze situatie zich alleen in Amsterdam voor te doen. Aanvullend onderzoek is echter gewenst. Ook moet er rekening gehouden worden met meer dan alleen het groeiend aantal particuliere verhuurders. Startende kopers hebben sinds 2013 bijvoorbeeld te maken met steeds strengere hypotheekvoorwaarden. Ook is er een tendens zichtbaar waar jonge mensen, toch het overgrote deel van de koopstarters, grote beslissingen als het kopen van een huis, uitstellen.

 

Lees meer en bekijk de reportage op de website van EenVandaag 

 

Heeft u vragen?

Neem contact op met onze woningmarktexpert Paul de Vries

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen