Particuliere beleggers duwen woningprijzen omhoog

Hoe meer particuliere investeerders in een buurt woningen kopen om te verhuren, hoe hoger de gemiddelde woningprijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster en Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Meer concurrentie voor koopstarters
Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster: “Koopstarters betalen nog steeds meer voor een vergelijkbare woning dan particuliere investeerders, maar het verschil is inmiddels verwaarloosbaar klein geworden. We zien dat investeerders steeds sneller steeds meer betalen. Met andere woorden: koopstarters krijgen meer concurrentie van beleggers. Ook is in buurten met relatief veel aankopen van beleggers de gemiddelde woningprijs hoger.”
Effect op woningprijzen
De Vries schetst hoe de onderzoekers tot hun conclusie zijn gekomen: “Hoe populairder een buurt, hoe meer vraag, van zowel koopstarters als investeerders. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Dus hebben zowel starters als investeerders een aandeel in de prijsstijgingen. Alleen: de afgelopen jaren zijn er relatief veel meer particuliere investeerders dan koopstarters bijgekomen. Ook zijn die investeerders dus meer gaan betalen. Dit terwijl de koopstarters aan hun betaalmaximum raken; zij kunnen in feite steeds minder ‘meeduwen’ aan de woningprijzen. Als je alles optelt, is de conclusie dat de toename van het aandeel particuliere investeerders een effect heeft op de woningprijzen.”
Het hele onderzoek lezen?
Wilt u het onderzoek ‘Opkomst particuliere investeerders op de woningmarkt’ lezen? Download het onderzoeksrapport.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het onderzoek of de woningmarkt? Of kunt u het pdf-bestand niet bekijken, bijvoorbeeld omdat u de voorleesfunctie gebruikt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries op zakelijk.kadaster.nl.
Reactie op dit bericht
1. te hoge grondprijzen.
2. te weinig aanbod
Ook de lage overdrachtsbelasting draagt daaraan bij. Het gevolg is namelijk dat dit extra druk geeft op de drang naar mobiliteit en dus ook op de aankoopprijzen. Misschien moeten we ons eens gaan oriënteren in andere landen (Duitsland, Frankrijk)?
De huidige markt voor de koopprijs van een woning wordt bepaald via de economische wet van 'vraag en aanbod'. Het punt is dat er al jarenlang (!!!) te weinig woningen worden gebouwd. Al enige jaren worden er door falend woonruimtebeleid zelfs minder woningen gebouwd dan in de crisisjaren. Op dit moment stagneert de bouw bovendien ook nog eens door PAS (stikstofbeleid) en PFAS (verplaatsing van vervuilde grond). Zaken die jarenlang op de plank zijn blijven liggen en nu opeens te voorschijn komen. Het ontbreekt dit Kabinet vooral aan regie en daarom krijgt het van mij een NUL.