of 58952 LinkedIn

Notariaat en Kadaster onderzoeken uitdagingen blockchain

Notariaat en Kadaster onderzoeken uitdagingen blockchain. Hoe ziet de ideale vastgoedtransactieketen er uit? En welke mogelijkheden bieden moderne technieken als blockchain?
Reageer

Hoe ziet de ideale vastgoedtransactieketen er uit? En welke mogelijkheden bieden moderne technieken als blockchain? De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het Kadaster onderzoeken het.

Ketenproces

Blockchain: een open, online gegevensnetwerk waarvan de deelnemers samen eigenaar zijn, zonder centrale beheersorganisatie. Een veelbelovende techniek, die onder andere gebruikt wordt voor bitcoins. In blockchain zit het woord ‘chain’; dat betekent ketting of keten. Het overdragen van een vastgoedobject is een ketenproces. Hierin hebben de koper, verkoper, notaris en Kadaster elk een rol. En in veel gevallen ook nog de makelaar en de bank. Geen wonder dat het notariaat en het Kadaster nu al flink nadenken over de kansen en bedreigingen van de blockchaintechnologie.

 

Coalitie

“Wij zijn net als het Kadaster vanaf het begin aangesloten bij de Nationale Blockchain Coalitie, voorheen de BC3”, zegt Bernadette Verberne, manager ICT & Procesoptimalisatie bij de KNB. “We leren van elkaars ervaringen. Het is niet zo eenvoudig om zo’n nieuwe techniek in te zetten. Er zijn wel prototypes van blockchaintoepassingen in de vastgoedketen. Maar het embedden daarvan in de maatschappelijke infrastructuur is ingewikkelder. Deskundigen zoals Gartner verwachten dat dat niet eerder dan over vijf tot acht jaar gebeurt. Dat lijkt nog lang, maar het is goed om daar nu al op te anticiperen.”

 

Strategiesessies

De KNB en het Kadaster hebben de blockchainontwikkeling aangegrepen om samen na te denken over de ideale vastgoedtransactieketen. Daar hoeft niet per se een blockchainoplossing uit te komen. Aan de strategiesessies nemen van beide kanten vier à vijf mensen deel. Die hebben met elkaar kennis van juridische, technische, organisatorische en bestuurlijke zaken. “Binnenkort gaan we ideeën uitwisselen met andere betrokkenen in de vastgoedketen, zoals makelaars, intermediairs, banken en de Vereniging Eigen Huis. Een betere samenwerking tussen alle partijen is in het voordeel van de klant.”

 

Nachtrust

Geregeld kunnen we in de pers lezen dat blockchain partijen als het Kadaster en de notaris overbodig kan maken. Verberne: “Je moet je geen zorgen maken over wat je kwijt kunt raken, maar in plaats daarvan ervoor zorgen dat je wendbaar en innovatief bent. Ben je dat niet, dan bedenken anderen wat jouw toekomst wordt.” Tijdens de laatste strategiesessie formuleerden het Kadaster en de KNB waar het uiteindelijk om draait in de vastgoedketen. “Wij zijn van het vertrouwen. Van zorgeloos vastgoed. Zodat alle vastgoedeigenaren een goede nachtrust hebben.

 

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake augustus 2017.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen