of 59250 LinkedIn

Nieuwe inzichten in waarde van huizen aan het water

Nieuwe inzichten in waarde van huizen aan het water
Reageer

Woont u aan het water? Dan is uw huis 6 procent meer waard. Dat blijkt uit onderzoek dat het Kadaster samen met de Vrije Universiteit heeft uitgevoerd.

De waarde van huizen direct aan het water is 6 procent hoger in vergelijking tot overeenkomstige huizen die niet in de buurt van water liggen. Huizen die 10 meter vanaf het water liggen zijn circa 2 tot 4 procent duurder. Het effect van de aanwezigheid water is bijzonder lokaal: na (hemelsbreed) 40 meter is er geen effect meer aantoonbaar.

 

Onderzoek gebaseerd op registraties Kadaster

Het onderzoek is gebaseerd op woningtransacties die bij het Kadaster zijn geregistreerd. Van 32 grotere gemeenten zijn de transacties geselecteerd in wijken waar minimaal 70 procent van de woningen na 1998 is gebouwd. De afstand tot water is berekend aan de hand van TOP10NL, het digitale topografische basisbestand van het Kadaster. Door gebruik te maken van scherpe definities van woningtypen, waarbij alleen de afstand tot het water verschilt, is het mogelijk het prijseffect nauwkeurig te schatten.

 

Nieuwe inzichten in waarde van huizen aan het water

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat water in de omgeving een positief effect heeft op huizenprijzen. Dit onderzoek laat zien dat het prijseffect van water kleiner is dan in de regel werd aangenomen. Een eerdere studie in zes wijken in Nederlandse gemeenten concludeerde namelijk een gemiddeld prijseffect van 15 procent. Bovendien is het prijseffect zeer lokaal. Na 40 meter is er geen effect meer aantoonbaar. Dit is veel beperkter dan eerdere onderzoeken die uitgingen van effecten tot 500 meter of soms nog verder.

 

Interesse vanuit het buitenland

Internationaal hebben de uitkomsten van dit onderzoek ook de aandacht. De toegepaste methodiek van ‘fixed effects’ maakt het mogelijk om identieke onderzoeksgroepen te definiëren. Hiermee is het prijseffect veel nauwkeuriger in te schatten dan bij voorgaande studies. Het artikel wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Real Estate Economics. U kunt het artikel ook online inzien via de website van het Tinbergen Intitute

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster