of 59162 LinkedIn

Met provincies webportaal bouwen voor agrarische grondmarkt

Met provincies webportaal bouwen voor agrarische grondmarkt. Het Agrarische Grondmarkt Informatie Systeem sluit naadloos aan bij de wensen van de gebruikers: gemakkelijke toegang tot actuele en flexibele informatie
Reageer

Onder meer de provincies Overijssel en Noord-Brabant werkten samen met het Kadaster aan AGRIS: het Agrarische Grondmarkt Informatie Systeem. Het online portaal sluit dan ook naadloos aan bij de wensen van de gebruikers: gemakkelijke toegang tot actuele en flexibele informatie.

Houvast voor markt- en prijsontwikkelingen

Sjaan Ippel (provincie Overijssel, links op de foto) en Ralph Akkermans (provincie Noord-Brabant) hebben allebei bij Dienst Landelijk Gebied (DLG) gewerkt. Ze maakten daar intensief gebruik van een grondprijsinformatiesysteem bij de aan- en verkoop van gronden en het volgen van markt- en prijsontwikkelingen. Toen DLG opgeheven werd, betekende dat ook het einde van het systeem. Akkermans: “Dat is echt een gemis in ons huidige werk...”

 

Dataset over de agrarische grondmarkt

Ippel: “Na DLG kwam ik in dienst bij de provincie Overijssel. We voerden gesprekken met het Kadaster over agrarische transactiegegevens en zo is het balletje gaan rollen.” Het Kadaster werkte toen al samen met het Landbouw Economisch Instituut (nu: Wageningen Economic Research) aan een dataset over de agrarische grondmarkt. Eind 2015 waren er voldoende afnemers om een speciaal webportaal in te richten voor de ontsluiting van de data. De afnemers, waaronder verschillende provincies, waren hier zeer nauw bij betrokken.

 

Nauwe betrokkenheid afnemers

“Bijzonder was dat we tijdens de ontwikkeling een week samen met het technische team van het Kadaster optrokken”, aldus Ippel. “Voordeel was dat we door de nauwe samenwerking direct mee konden kijken, keuzes konden maken en aanpassingen konden doorvoeren.”

 

Webportaal AGRIS

AGRIS is te vinden onder het portaal Mijn Kadaster. Een aantal provincies en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben een abonnement en kunnen daarmee zelf selecties maken op de agrarische transactiegegevens. Ippel: “De insteek was om zo snel mogelijk een eerste versie van AGRIS op te leveren om te kunnen gebruiken voor ons werk. Het Kadaster gaat nu verbeterpunten doorvoeren.” Akkermans: “Het is fijn dat we dankzij AGRIS, naast selecties op de data, ook selecties via een kaart kunnen maken. Dat kon voorheen bij DLG niet.”

Kruisbestuiving

Akkermans: “De samenwerking is een kruisbestuiving geweest. Iedereen heeft zijn eigen specialisme. Ik weet zeker dat als we niet zo nauw betrokken waren geweest, de ontwikkeling veel langer zou hebben geduurd. Samen optrekken is echt onze kracht geweest.”

 

Uit: Terzake, november 2016

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster