of 63000 LinkedIn

Je woning duurzamer maken. Met open data

Je woning duurzamer maken. Met open data. Wat is de meest zinvolle maatregel om je woning energiezuinig te maken?
Kadaster Reageer

Wat is de meest zinvolle maatregel om je woning energiezuinig te maken? De Huisscan van Greenhome geeft woningeigenaren advies. Met open data onder meer uit registraties die het Kadaster beheert.

De online Huisscan van Greenhome benut de mogelijkheden van open data zo goed dat de ontwikkelaars hiervoor de Stuiveling Open Data Award wonnen.


Klimaatdoelen halen

“Als Nederland de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord wil halen, moeten er per maand 10.000 woningen van het gas af”, zegt Reinier Schneider van Greenhome. “We zitten nu op 100 per maand, dus we moeten zó versnellen.” Veel van de woningen die uiteindelijk van het gas af moeten, zijn van particuliere eigenaren. Greenhome wil juist deze groep helpen bij het verduurzamen van hun woningen. “Focus”, aldus Schneider.

 

Open data helpen woningeigenaar

Woningeigenaar Angela van Beusecom overwoog al langer te investeren in het duurzamer maken van haar huis in Helmond. Maar ze liep vaak vast in de versnipperde informatie. Op een informatieavond trof zij Greenhome. Enthousiast ging zij daarna aan de slag met de Huisscan. Ze liet zonnepanelen aanleggen en verving een deel van de lampen door led-verlichting.

 

Elk verduurzamingsadvies is uniek. Voor het ene huis is dubbel glas de meest effectieve investering, voor het andere een warmtepomp of zonnecollectoren. Voor een goed advies zijn gegevens van de woning nodig. “Veel van die gegevens zijn al als open data beschikbaar”, aldus Paul Geurts van Kessel, een van de oprichters van Greenhome. “Bijvoorbeeld het bouwjaar, de hoek van het dak, de ligging ten opzichte van de zon en gegevens over de wijk.”

 

Developer Michel Bitter geeft aan om welke open-datasets het onder meer gaat: “De Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), het Actueel Hoogtebestand Nederland en wijk- en buurtinformatie van het CBS. Door het bouwjaar van een huis in de BAG weten we bijvoorbeeld welk Bouwbesluit bij de bouw van toepassing was. En daarmee welke verplichte isolatiemaatregelen al toegepast zijn.” Geurts van Kessel: “Doordat we open data gebruiken, hoeft de eigenaar niet zelf heel veel gegevens in te voeren. Hoe makkelijker we het maken, hoe groter de kans om de klimaatdoelen te halen.” Veel van de open data zijn beschikbaar via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) en de landelijke voorziening BAG, beide in beheer van het Kadaster.

 

Stuiveling Open Data Award

De huidige Huisscan bestaat ruim 1,5 jaar en is al meer dan 50.000 keer opgevraagd. De combinatie van open data die de Huisscan gebruikt en het maatschappelijk nut van de voorgestelde oplossingen, waren voor de jury redenen om in 2016 de allereerste Stuiveling Open Data Award aan Greenhome (toen nog ‘Bleeve’) toe te kennen. De € 20.000 aan prijzengeld wordt geïnvesteerd in de verdere verfijning van de Huisscan. Schneider: “We kijken nu naar de bruikbaarheid van data van het KNMI, want het weer is niet overal in Nederland hetzelfde. En we onderzoeken of we meer met het energielabel kunnen doen. In 2018 komen we met een nieuwe versie van de Huisscan.”

 

De Stuiveling Open Data Award is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast een geldbedrag heeft Greenhome een ‘oorkonde’ gekregen die zelf ook met open data is gemaakt. Het is een driedimensionaal model van het Binnenhof, dat is afgeleid uit de Basisregistratie Topografie en het Actueel Hoogtebestand Nederland. Meer informatie over de Stuiveling Open Data Award vindt u op de volgende website

 

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2018. U vindt deze Terzake op de pagina brochures en publicaties

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen