of 59250 LinkedIn

In debat tijdens opleiding woningmarkt

In debat tijdens opleiding woningmarkt.
Reageer

De Amsterdam School of Real Estate (ASRE) verzorgt twee keer per jaar een opleiding woningmarkt. Het Kadaster verzorgt binnen de opleiding één college. Cursisten kunnen zich een mening vormen op basis van kadastrale feiten en daarover met elkaar in discussie gaan. Onder de deelnemers was Gratia van Hooijdonk, beleidsmedewerker van de NVM.

Meer dan aktes

“Aan het begin van een college stellen we de vraag: Waar kennen jullie het Kadaster van? Meestal kennen ze ons alleen van de aktes. Maar het feit dat een stapel aktes leidt tot zoveel informatie, is vaak onbekend.” Dit vertelt Ramona van Marwijk, adviseur bij het Kadaster. Samen met haar collega Michiel Pellenbarg verzorgt zij het college binnen de opleiding Woningmarkt van ASRE.

 

Leren van elkaar

Gratia van Hooijdonk was één van de deelnemers aan de opleiding van begin 2015. Zij is beleidsmedewerker woningmarkt bij de NVM. “De opleiding bestond uit zeven colleges. Het Kadastercollege was meer een debat dan een college. Door de gemêleerde samenstelling hebben we als groep verhelderende discussies gevoerd.” In de opleiding van Van Hooijdonk zaten vastgoedbeleggers, gemeenten, corporaties en makelaars. Andere jaren waren er ook notarissen en beleidsambtenaren van de minister voor Wonen en Rijksdienst bij. Pellenbarg: “Het is mooi dat we op deze manier van elkaar kunnen leren. De deelnemers krijgen kennis van de wereld van het Kadaster, maar ook van elkaars wereld.” “En wij leren hier zelf ook iedere keer weer veel van”, vult Van Marwijk aan.

 

Brug van theorie naar praktijk

Een van de aandachtsgebieden van Van Hooijdonk is de nieuwbouwmarkt. Tijdens de crisis is de vraag naar nieuwbouwwoningen bijna stilgevallen. “Daardoor kregen projectontwikkelaars meer aandacht voor de vraagzijde. Op de korte en op de lange termijn. NVM-makelaars beschikken over lokale marktkennis en analyseren welke nieuwbouw echt iets toevoegt aan de woningvoorraad. Het Kadastercollege was een dialoog aan de hand van Kadasterfeiten. Soms verrassende feiten. Bijvoorbeeld, dat starters vaker een nieuwbouwwoning kopen, waardoor ze minder voor doorstroming zorgen. Een brug van theorie naar praktijk. De kennis die ik heb opgedaan in de opleiding, deel ik nu met de NVM-makelaars die gespecialiseerd zijn in nieuwbouw. Inzicht in de woningbehoefte draagt bij aan een goede woningmarkt. En daar heeft iedereen belang bij.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster