of 59179 LinkedIn

Hoeveel maatschappelijk vastgoed wil Gelderland?

Scholen, kerken, buurthuizen, bibliotheken. Hoeveel gebouwen heb je nodig als ze vaker op meerdere manieren worden gebruikt? Of als de bevolking krimpt? Provincie Gelderland vroeg het Kadaster het maatschappelijk vastgoed in kaart te brengen.
Reageer

Scholen, kerken, buurthuizen, bibliotheken. Hoeveel gebouwen heb je nodig als ze vaker op meerdere manieren worden gebruikt? Of als de bevolking krimpt? Provincie Gelderland vroeg het Kadaster het maatschappelijk vastgoed in kaart te brengen.

Leegstand en gebruik

Hilbrand Faber werkt sinds 1986 bij de provincie Gelderland. “De laatste jaren maakten we ons vooral zorgen om de leegstand van kantoren enwinkels. Maar leegstand speelt ook bij maatschappelijk vastgoed. We zijn anders gaan nadenken over het gebruik hiervan. Vroeger vonden we het misschien niet zo erg als ruimten in bijvoorbeeld een buurthuis maar één keer per week gebruikt werden. Nu vinden we dat we intensiever gebruik kunnen maken van dit soort gebouwen.” Zo is het voormalig bestuurscentrum van de universiteit Wageningen in 2013 getransformeerd naar studentenhuisvesting.

 

Definitie

Marc van Leent van Bouwstenen voor Sociaal: “Er zijn verschillende definities van maatschappelijk vastgoed. Eigenlijk zijn het gebouwen die met belasting- of gemeenschapsgeld betaald zijn. Maar daar kun je niet op selecteren in de Kadasterdatabases, dus hebben we gekeken naar de functie van een gebouw: bijeenkomst, onderwijs, sport of zorg. En naar het soort eigenaar: gemeente, overige overheidsinstelling, non-profitorganisatie, commercieel bedrijf of particulier.” Bouwstenen voor Sociaal vormt een platform voor maatschappelijk vastgoed. “De provincie Gelderland is een partner van ons en in ruil daarvoor denken wij mee in dit onderzoek van het Kadaster.”

 

Aantallen

Van Leent: “Het Kadaster kan vragen over aantallen en bouwjaren objectief beantwoorden. In de provincie Gelderland gaat het om zo’n 12 miljoen m2 maatschappelijk vastgoed, met een geschatte waarde van zo’n 12 miljard euro. Deels bestaat het uit grote objecten, zoals ziekenhuizen en universiteiten, maar ook uit heel veel kleinere objecten zoals scholen en gymzalen.”

 

In gesprek

“Dankzij de cijfers weten we eenduidig om hoeveel maatschappelijk vastgoed het per regio gaat. Binnenkort gaan we in gesprek met de gemeenten en andere partijen”, aldus Faber. “Het Kadaster geeft daar ook toelichting op de cijfers.” Van Leent: “De rol van de cijfers is om de partijen te prikkelen en het gesprek op gang te brengen. Herkennen de betrokken partijen in de regio’s de cijfers en welke mogelijke oplossingsrichtingen zien ze? Naast de cijfers kijken we ook naar de demografische ontwikkelingen: verwacht een regio krimp of groei en hoe verhoudt zich dat tot de hoeveelheid maatschappelijk vastgoed in die regio?”

 

Trends

Van Leent vervolgt: “We kijken ook naar trends. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld via een tablet collegelessen volgen in plaats van in een grote, halflege collegezaal. Werk beweegt zich ook steeds meer richting huis en de thuisomgeving, zoals moeders die achter de laptop werken op de dansschool terwijl de kinderen dansles krijgen. Dit soort ontwikkelingen zie je op verschillende vlakken. In het onderwijs, de zorg en zelfs in het gevangeniswezen waarbij gedetineerden thuis hun straf uitzitten met een enkelband. Daarnaast worden in gebouwen steeds meer functies gecombineerd, bijvoorbeeld een kinderopvang waar ook zorg verleend wordt of een koffiezaak waar je kunt werken.”

 

Enorme slag

Langzamerhand worden de cijfers en bestanden betrouwbaarder. Faber: “In aantallen en soorten maatschappelijk vastgoed hebben we nu dankzij het Kadaster een enorme slag gemaakt. Informatie over leegstand vormt nog wel een uitdaging. We schatten dat zo’n 10% van het maatschappelijk vastgoed leeg staat. Die ruimtes moeten vaak

wel verwarmd worden en dat kost geld en het is van invloed op de leefbaarheid. De omvang van het maatschappelijk vastgoed is groot, landelijk ongeveer gelijk aan de omvang van winkels en commerciële

kantoren bij elkaar. Zo’n groot aandeel, daar mag je wel met enige zorg naar kijken en dat gaan we dus in Gelderland ook met de verschillende partijen doen.”

 

Lees de eindrapportage ‘Maatschappelijk Vastgoed in Gelderland’ op de website Gelderland Wonen en Ruimte van de Provincie Gelderland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster