of 59147 LinkedIn

Help gegevens adressen en gebouwen te verbeteren

Help gegevens adressen en gebouwen te verbeteren. Hoe werkt het terugmelden van gegevensfouten?
Reageer

Door gegevensfouten terug te melden, helpt u om de kwaliteit ervan te verbeteren. Woningcorporatie Woonzorg Nederland doet het al bij de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). U ook?

Woningcorporatie Woonzorg Nederland maakt al een jaar gebruik van de zogenoemde terugmeldfunctie voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). BAG-gebruikers kunnen zelf via de BAG Viewer gegevensfouten terugmelden. Dit maakt de kwaliteit van de bron alsmaar beter. Voor Woonzorg Nederland is duidelijk wat dat hun oplevert: “Betere analyses, betere investeringsbeslissingen, betere strategie.”

 

Complete en actuele gegevens
Woonzorg Nederland biedt senioren unieke combinaties van wonen, diensten en zorg in 169 gemeenten. Voor een goed beheer van haar vastgoed zijn complete en actuele gegevens over adressen en gebouwen essentieel. Aangezien de BAG voor deze gegevens de bron is, wil de corporatie haar eigen administratie daarmee in overeenstemming brengen.

 

BAG als bron

Bijna een jaar geleden is Woonzorg Nederland gestart met een intern project rondom datakwaliteit. Vivian Vermaat, beleidsmedewerker vastgoed: “Het doel is de interne wereld aansluiten op de externe wereld. Dat levert intern efficiency op, eenduidigheid. Je weet dan waar je het over hebt.” De corporatie wil de adressen van haar eigendom koppelen aan de BAG, de officiële bron voor adres- en gebouwgegevens. Door de koppeling is duidelijk welke adressen officieel bestaan volgens de BAG en of al het eigendom van Woonzorg Nederland aan een adres is gekoppeld. Die volledigheid voorkomt veel gedoe, volgens Jos Ensing, vastgoeddeskundige: “We ontvingen op een gegeven moment gemeentelijke aanslagen voor adressen die wij niet konden herleiden. Dit betekent veel zoekwerk, want er was geen overeenkomst met een BAG-adres.”

 

Kwaliteitsmanagement BAG bij Kadaster

Het ministerie van IenM heeft het BAG-kwaliteitsmanagement belegd bij het Kadaster, beheerder van de Landelijke Voorziening BAG. Doel is de kwaliteit van de BAG-data nog verder te verbeteren waardoor de waarde voor BAG-gebruikers toeneemt. Dit wordt ondersteund door een kwaliteitsdashboard voor gemeenten, de bronhouders van de gegevens. Daarnaast kunnen gebruikers eenvoudig een terugmelding doen van onjuiste informatie.

 

Hoe werkt het terugmelden van gegevensfouten?

Woonzorg Nederland krijgt periodiek een bijgewerkt gegevensoverzicht uit de BAG. De corporatie vergelijkt dit met de eigen verhuureenheden. Alles wat niet overeenkomt, wordt bekeken; fouten meldt Woonzorg Nederland terug via de BAG Viewer. Vermaat: “Dat gaat snel en je krijgt altijd een ontvangstbevestiging. Fouten worden hersteld zodat de lijst van adressen die niet overeenkomen, krimpt.”

 

Volledigheid en actualiteit

Ensing: “Uiteindelijk zullen alle gegevens overeenkomen. Dit zorgt voor volledigheid en actualiteit van de data. Hierdoor kunnen we betere investeringsbeslissingen en analyses maken. Zo kunnen we een betere strategie voor vastgoedbeheer ontwikkelen.”

 

Zelf gegevensfouten melden met de BAG Viewer?

Dat kan via www.kadaster.nl/terugmelden

 

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake (februari 2016).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster