of 58952 LinkedIn

Gratis zoekservice voor locatiegegevens

Gratis zoekservice voor locatiegegevens. De Locatieserver zet alle beschikbare gegevens bij elkaar.
Reageer

Stel, je zoekt informatie over een adres. Dan is het handig wanneer er een zoekservice is die je helpt bij het zoeken. En alle beschikbare gegevens al voor je bij elkaar zet. De Locatieserver.

Politie Nederland maakte voor haar meldkamersysteem een slimme zoekservice: de Locatieserver. PDOK heeft deze mogen hergebruiken en op een aantal punten doorontwikkeld en beschikbaar gesteld via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). Gratis, open, actueel en betrouwbaar. Zoals ook ingenieursadviesbureau Sweco inmiddels ervaart.

 

Samenwerking Politie Nederland en Kadaster

De PDOK Locatieserver is ontstaan uit een samenwerking met de politie. Deze heeft de zoekservice nodig voor snelle plaatsbepaling door de meldkamer in urgente situaties. Een zoekfunctie die slim meedenkt, zoveel mogelijk locatiegegevens verzamelt en toonbaar maakt op een kaart in een GIS-systeem. Inmiddels maakt ook de kaartviewer van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG Viewer) er al gebruik van.

 

Gebruiker: ingenieursadviesbureau Sweco

“Sweco gebruikt de PDOK Locatieserver in GeoWeb, een product dat we samen met Esri hebben ontwikkeld”, aldus productmanager Marcel Steenis. “GeoWeb is een WebGISapplicatie die meer dan 130 organisaties in Nederland gebruiken voor het delen van informatie. Onder meer de gemeenten Den Bosch, Den Haag en Zwolle, maar ook alle waterschappen, Achmea, Schiphol, ProRail, Rijkswaterstaat, de BAM, Boskalis.”

 

Verbeterde zoekservice

De PDOK Locatieserver is de opvolger van de PDOK Geocodeerservice. Als je bijvoorbeeld zoekt op een adres of woonplaats, vult de zoekmachine de locatiegegevens aan uit achterliggende databases. Zoals de BAG en WOZ. Doordat het gaat om betrouwbare overheidsdata, weet je zeker dat de zoekmachine je leidt naar de juiste plek. De verbeterde versie geeft nu ook naamsuggesties tijdens het typen. Ook woonplaatsen die bestaan uit meerdere woorden zijn makkelijker te vinden en is het zoeken op huisnummertoevoegingen verbeterd. “Onze GeoWeb-klanten gebruiken de Locatieserver vaak als eerste ingang voor zoeken naar plaatsen, adressen en postcodes”, stelt Steenis. “We bieden ze desgewenst ook de mogelijkheid om de zoekresultaten te beperken tot hun eigen aandachtsgebied.”

 

Aanvulling nieuwe data

Welke verbeterwensen ziet Steenis? “Een wens van onze klanten is dat er naast postcodes en adressen ook kadastrale percelen en andere bronnen in de Locatieserver komen. Denk aan namen van gebouwen en winkels.”, Goed nieuws: PDOK heeft één van bovenstaande wensen kunnen realiseren door de kadastrale percelen toe te voegen aan de Locatieserver. Op termijn wordt ook gedacht aan andere bronnen zoals informatie uit het Nationaal Wegenbestand van Rijkswaterstaat.

 

www.pdok.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen