of 62812 LinkedIn

Gemeenten trekken zich steeds meer terug uit de grondmarkt

Gemeenten trekken zich steeds meer terug uit de grondmarkt
Kadaster 1 reactie

Gemeenten krijgen al jarenlang te horen van bouwers, ontwikkelaars, politici en media-economen dat ze een te hoge prijs vragen voor hun grond. Grootschalige nieuwbouw zou daarmee in de weg worden gezeten. Uit cijfers van het Kadaster blijkt echter dat gemeenten hun grondprijzen nauwelijks verhogen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HvK op
Eigendom van grond is maar één van de machtsmiddelen die gemeenten kunnen gebruiken om woningbouw al of niet te bevorderen. De gemeenten hebben uiteindelijk altijd het laatste woord of er überhaupt ergens gebouwd mag worden doormiddel van bestemmingsplannen en vergunningen. Daarmee kunnen ze ook allerlei eisen stellen aangaande de soort woningen. Er is maar één manier om het prijspeil van woningen te verlagen en dat is door te zorgen dat er veel meer woningaanbod komt. Op dit moment is de vraag vele malen groter dan het aanbod waardoor de prijzen logischerwijs de pan uit rijzen. De jonge gezinnen, de starters op de woningmarkt staan volledig in de kou. Het is een nationale schande. Het probleem ligt helemaal niet bij de ontwikkelaars.

Willen we hier wat aan doen dan wordt het hoog tijd dat alle overheden zeer snel met grootschalige bestemmingsplannen komen voor grootschalige woningbouw. Op dit moment praat iedereen alleen maar over getallen maar er liggen geen concrete plannen onder.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen