of 63908 LinkedIn

Digital Twin: waardevolle kopie van de werkelijkheid

Digital Twin: waardevolle kopie van de werkelijkheid. Een virtuele versie van de fysieke wereld
Kadaster Reageer

Wat als je een digitale variant zou maken van de omgeving waarin wij dagelijks wonen, leven en werken? Dat is een Digital Twin: een virtuele versie van de fysieke wereld. Een kopie van de realiteit dus, die zo dynamisch en nauwkeurig mogelijk is. Hieraan kun je een extra dimensie toevoegen die je met het blote oog niet ziet. Zoals de ondergrond, het aantal inwoners in een wijk of de luchtkwaliteit.

Koppelen van datasets

Tony Baving is als GIS-specialist van het Kadaster betrokken bij de ontwikkeling van Digital Twin: "Afhankelijk van het vraagstuk, gebruik je bepaalde datasets die je met elkaar koppelt. Je kunt een hele bak met data hebben, maar als je de onderliggende relaties niet kunt leggen, kom je nergens." Zijn collega Magdalena Grus, adviseur Product- en Procesinnovatie: "De Digital Twin is volop in ontwikkeling. We doen dit stap voor stap en hebben vanuit het ministerie van BZK in 2019 innovatiebudget gekregen om met deze ontwikkeling te experimenteren."

 

Hittestress en wateroverlast in Zwolle

Voor het maken van een Digital Twin zoekt het Kadaster de samenwerking met andere partijen, zoals met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Environmental Systems Research Institute (ESRI) en de Gemeente Zwolle. Samen bogen we ons in 2020 over de Spoorzone in Zwolle. Dat is een gebied met problemen als hittestress en wateroverlast. Wat zou het effect zijn van extra groen? En waar kunnen die bomen en struiken dan geplaatst worden?


Effect van meer groen aantonen

Henri de Ruiter is wetenschappelijk medewerker bij het RIVM op de afdeling Onderzoek & Innovatie Milieukwaliteit: "Meer groen in de omgeving is goed voor ons. Beleidsambtenaren hebben er behoefte aan om dat effect beter aan te kunnen tonen. Met het rekeninstrument de Groene Baten Planner brengen we de maatschappelijke meerwaarde van groen zo goed mogelijk in beeld. Bijvoorbeeld: wat is het verwachte gezondheidseffect bij de aanleg van meer parken, groenstroken of het planten van bomen? Van beleidsambtenaren hoor ik regelmatig dat er aan het eind van de ontwikkeling altijd minder bomen staan dan aan het begin."


Digital Twin maakt rekenmodel visueel

De Ruiter: "Mijn collega’s en ik willen wetenschappelijke kennis zo beschikbaar stellen dat gemeenten en provincies er gemakkelijker mee aan de slag kunnen en er beleid mee kunnen maken. Het visueel maken van onze berekeningen wordt steeds belangrijker, met een plat kaartje kom je er niet meer. Daarom bracht de samenwerking met het Kadaster onze wensen goed samen: wij leveren de rekeninstrumenten aan en de Digital Twin maakt het rekenmodel visueel."


Samenwerken voor beter eindproduct

Ook Baving blikt positief terug: "Je moet dit niet in je eentje willen. Juist door samen te werken kom je tot een beter eindproduct." Zijn collega Grus blikt vooruit: "Ook in 2021 draaien we meerdere pilots en gaan we onze ervaringen delen. Beleidsmakers willen hun beslissingen en scenario’s maken op basis van actuele data. De kunst is om daarvoor een goede, actuele basis neer te zetten, waar alle datasets gekoppeld zijn. Door data te combineren, ontdek je bovendien fouten en verbeterpunten. Uiteindelijk zal een Digital Twin ook leiden tot verbetering van de basisregistraties."


Nog meer toepassingen Digital Twin

Baving: "Een Digital Twin is voor nog veel meer maatschappelijke vraagstukken relevant, denk aan veiligheid, gezondheid, wonen, mobiliteit, energietransitie en duurzaamheid. Wat betekent het plaatsen van een gebouw voor de schaduw op straat? En hoe ziet de mensenstroom eruit tijdens een event? Ook kun je verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen visualiseren en berekenen. Wat betekent dit voor het aanzicht en hoeveel energie levert dit op? De antwoorden op dat soort vragen maak je inzichtelijk met een Digital Twin."


Meer weten?

Bekijk een video over de Digital Twin in Zwolle op YouTube.


Terzake

Dit artikel verscheen ook in het Kadastermagazine Terzake van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.


Terz@ke nieuwsbrief ontvangen?

In de artikelen uit ons Terzake-magazine vindt u achtergrondverhalen van het Kadaster. Met de digitale Terz@ke blijft u op hoogte van al ons nieuws. Wilt u deze ook in uw mailbox ontvangen? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen