of 63966 LinkedIn

De Amazone beschermen via betere landregistratie

De Amazone beschermen via betere landregistratie. Ontbossing bereikt recordomvang
Kadaster Reageer

Goede landregistratie en kennis van criminologie zorgen samen voor een goede aanpak van ontbossing en illegale houtkap. Het Kadaster en criminoloog Tim Boekhout van Solinge sloegen de handen uiteen.

Ontbossing bereikt recordomvang

De ontbossing van het Amazoneregenwoud in Brazilië heeft ten opzicht van voorgaande jaren in 2018 het hoogste niveau bereikt in 10 jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaans regering over de periode juli 2017 tot juli 2018 op nu.nl


Wetteloosheid aanpakken
De Braziliaanse boswetgeving is vooruitstrevend, maar handhaving is moeilijk omdat de situatie rond landrechten vaak onduidelijk is. De overheid weet niet welk land van haar is en kan daarom moeilijk hout- en woudcriminelen aanpakken. Een betere landregistratie beperkt de gelegenheid tot het plegen van criminaliteit flink.


Voorkomen is beter dan genezen
‘Situationele criminaliteitspreventie’; dit is jargon voor het moeilijker maken van het plegen van criminaliteit. De criminaliteit in Nederland daalt hierdoor al jaren. Beter hang- en sluitwerk bijvoorbeeld maakt de kans op woninginbraak flink kleiner. Je kunt op dezelfde manier naar illegale houtkap en ontbossing kijken. Hoe kun je dit ontmoedigen?

 

Betere landrechten in het regenwoud
Grote delen van de Amazone kennen geen formele eigenaar. Bovendien wordt er op grote schaal gefraudeerd met eigendomsbewijzen. Dit leidt tot illegale ontbossing op grote schaal. Vooral voor tropisch hardhout, veeteelt en soja. Ontbossing breidt wereldwijd in een schokkend tempo uit; 40 voetbalvelden per minuut. Brazilië is ongeëvenaard koploper. De Braziliaanse ontbossing gaat dan ook nog eens met veel geweld gepaard.

 

Samenwerken aan het behoud van regenwoud
Mathilde Molendijk, regiomanager Kadaster International legt uit welke voordelen betere landregistratie biedt. Het vastleggen van landrechten maakt het mogelijk om betere afspraken te maken. Ook kun je beter controleren of regenwoud behouden blijft, bijvoorbeeld door gebruik van GPS technologie. Mensen worden aangesproken en indien nodig beboet of vervolgd. In overleg met toonaangevende Braziliaanse partnerorganisaties bereiden we concrete acties voor in gebieden waar een grote kans op ontbossing is. Ook werken we samen met organisaties van boeren en traditionele gemeenschappen die in het bos wonen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

Maatwerk en Advies

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Webinar Toekomstbestendige centrumgebieden

Webinar 'Invloed coronacrisis op de Woningmarkt'

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen