of 59199 LinkedIn

CBS en Kadaster duiken in prijsindex commercieel vastgoed

CBS en Kadaster duiken in prijsindex commercieel vastgoed. Nederlandse ervaringen kunnen ook van pas komen voor de Europese Centrale Bank, Eurostat, de Europese Commissie en de nationale banken van de EU-landen.
Reageer

In de handel en hypotheken van commercieel vastgoed gaat veel geld om. Wat zijn de prijsontwikkelingen eigenlijk? CBS en Kadaster hebben samen de mogelijkheden voor een prijsindex verkend.

Jaren geleden al ontwikkelde het CBS en het Kadaster samen de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK). Deze indicatie van de ontwikkeling van de huizenprijzen kunnen we maandelijks in de krant lezen en raadplegen via de websites van het CBS en het Kadaster. De laatste tijd ontstond er ook behoefte aan een prijsindex voor panden die verhuurd worden door commerciële verhuurders. Dit zogeheten commercieel vastgoed bestaat hoofdzakelijk uit kantoren, winkels, industriële panden en huurwoningen in de vrije sector. Het CBS en het Kadaster hebben een gezamenlijke zoektocht ondernomen, waarbij de data uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen gecombineerd werden met gegevens uit de kadastrale overboekingendatabase. Het Kadaster selecteerde en combineerde de data. Het CBS onderzoekt nu of hiermee statistieken gemaakt kunnen worden die de beoogde doelgroep inzicht bieden.

 

In de data duiken

“Samen achter de computer gaan zitten en in de data duiken.” Dat vindt Ron van Schie, statistisch onderzoeker bij het CBS de meest positieve ervaring van de gezamenlijke zoektocht. Matthieu Zuidema, adviseur bij het Kadaster: “Ron is mijn lastigste klant.” Hij zegt het met een knipoog. “Hij bleef doorvragen tot hij alles begreep van onze data. Dat heeft ons zelf ook veel geleerd over de bruikbaarheid van de data en ook waar deze verkeerd geïnterpreteerd zouden kunnen worden.” Kadastercollega Sander van der Veen vult aan: “Ik zou er een halfuurtje bij komen zitten, maar het werd een hele dag. Een heel leuke dag. Vanaf toen wisten we precies wat we van elkaar konden verwachten. Met heen en weer e-mailen waren we nooit zo ver gekomen.”

 

Alliantie-overeenkomst

In juni 2017 hebben het CBS en Kadaster een alliantie-overeenkomst afgesloten die zich naast de bestaande samenwerking richt op gezamenlijke innovatie. Een belangrijk doel van de alliantie is om rijkere informatie te kunnen aanbieden, onder meer aan partijen die staan voor beleidskeuzes en complexe maatschappelijke opgaven. Actuele gezamenlijke ontwikkelingen zijn onder meer:

 

• monitoring van de Sustainable Development Goals binnen Nederland;

• verbetering van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen;

• gebruiksmogelijkheden van Open data inventariseren en ontwikkelen en het aanbieden van Linked Open data;

• ontwikkelen van een leegstandsmonitor;

• het identificeren en analyseren van nieuwbouwtransacties.

 

Financiële sector

“Er gaat veel geld om in het commerciële vastgoed. Daarom is er veel vraag naar een prijsindex commercieel vastgoed in de bankenwereld. Zo wil De Nederlandse Bank met zo’n index financiële risico’s in beeld krijgen. Hun streven is financiële stabiliteit in de samenleving.” Ron van Schie neemt met een CBS-collega deel aan een Europese expertgroep commercieel vastgoed. Op die manier kunnen de Nederlandse ervaringen om een index te ontwikkelen en te gebruiken ook van pas komen voor de Europese Centrale Bank, Eurostat, de Europese Commissie en de nationale banken van de EU-landen.

 

Elkaar versterken

“We hebben nu samen een idee voor een prijsindex commercieel vastgoed ontwikkeld. De komende maanden gaan we dit idee valideren en op bruikbaarheid toetsen. Selecteren we de juiste gegevens? Hebben we voldoende waarnemingen? Hoe gaan we om met grote, complexe transacties? Wat kunnen we nog verbeteren? In mei 2018 willen we de antwoorden op al deze vragen gevonden hebben.” Het gezamenlijk ontwikkelen van de prijsindex commercieel vastgoed is een mooie concretisering van de alliantie-overeenkomst tussen het CBS en het Kadaster. Zuidema: “We versterken elkaar en nemen samen verantwoordelijkheid.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster