of 58952 LinkedIn

Audit toont hoge kwaliteit Basisregistratie Topografie

Audit toont hoge kwaliteit Basisregistratie Topografie. Ministerie BZK: “De BRT staat –letterlijk- positief op de kaart!”
Kadaster Reageer

Het Kadaster laat als bronhouder van de Basisregistratie Topografie (BRT) eens in de drie jaar de kwaliteit toetsen. Welke waarde hebben de audits voor het ministerie BZK en gebruiker HAS University?

De audit is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research. Het Kadaster rapporteert de uitkomsten aan het ministerie van BZK. Het uitvoeren van dit type kwaliteitscontroles heeft een duidelijke waarde voor zowel het ministerie, als gebruikers van de BRT-gegevens, zoals HAS University of Applied Sciences.

 

Het ministerie: “De BRT staat –letterlijk- positief op de kaart!”
Elise Wagenmaker-Sinke is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “Het ministerie van BZK hecht veel waarde aan de audit. De uitkomst geeft als een soort kwaliteitskeurmerk aan dat de gegevens van de BRT goed, actueel en betrouwbaar zijn. Zo zien we de audit ook graag: als een instrument dat gebruikers inzicht geeft in de kwaliteit. Die is hoog en verbetert continu. Het ministerie van BZK is betrokken bij het opstellen van de audit-rapportage en er is altijd overleg tussen ministerie en Kadaster over hoe de resultaten gepresenteerd worden en of er verbeteringen nodig zijn in de BRT. Deze werkwijze bevalt zo goed dat we de audit ook willen inzetten bij andere basisregistraties, zoals de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). De manier waarop de audit wordt uitgevoerd, de BRT wordt doorontwikkeld en het overleg met gebruikers plaatsvindt: het levert allemaal een bijdrage aan een BRT die als open data de weg naar vele verschillende gebruikers weet te vinden. De BRT staat daardoor inmiddels -letterlijk- positief op de kaart!”

 

De gebruiker: “Inzicht in de kwaliteit”
Marien de Bakker is lecturer/projectmanager Geo Media & Design bij HAS University of Applied Sciences. “Onze toepassing van de BRT is heel divers en afhankelijk van de informatievraag. We gebruiken de BRT bijvoorbeeld als achtergrondinformatie of presenteren de data in een andere vorm. Ik gebruik de BRT ook om studenten te laten zien wat een basisregistratie inhoudt en hoe die in elkaar zit. Er is steeds meer data beschikbaar, maar vaak ontbreekt het inzicht in de kwaliteit ervan. In hoeverre krijg je een betrouwbaar en volledig antwoord als je een vraag aan het bestand stelt? Wat zijn de beperkingen? Een audit maakt dat duidelijk. Deze audit is ook een goed voorbeeld van hoe je het bij andere databronnen kunt aanpakken. De audit beschrijft een heldere methodiek waar ik me goed in kan vinden. Zelf ben ik trouwens nog wel benieuwd naar de meldingen van gebruikers via de terugmeldfunctie. In combinatie met de audit kan dit erg interessant zijn!”

 

www.kadaster.nl/brt

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Het Kadaster

DOSSIERS

Stedelijke Herverkaveling

Whitepapers

Stedelijke ontwikkelingen