of 59179 LinkedIn

“Verkavelen: goed voor boer, natuur en treinmachinisten”

“Verkavelen: goed voor boer, natuur en treinmachinisten”
Reageer

Gronden ruilen is niet alleen goed voor natuur, recreatie en economie. Het voorkomt ook hartverzakkingen bij machinisten: geen plotseling overstekende tractoren meer. Verkavelaar en treinreiziger Ernst Peter Oosterbroek vertelt.

“Elke keer als ik in de trein zit tussen Woerden en Gouda, zie ik het: links de egaal groene weiden voor de landbouw, rechts de ruigere natuurweiden. Als Kadasterman weet ik dat dit niet altijd zo was. Het is het resultaat van herverkavelen. Goed voor boer en natuur, goed tegen hartverzakkingen bij treinmachinisten…. “

 

Versnipperd gebied  

“In de 19e eeuw werd het spoor aangelegd dwars door de boerenlanden. De boeren kregen onbewaakte spoorwegovergangen om bij hun land te komen. Tot ongeveer 10 jaar geleden gingen zij hier overheen, met de trekker en met hun koeien. Onvoorstelbaar toch? Dit is een van de drukste spoortrajecten van het land! Geen wonder dat de boeren het initiatief namen voor een betere verdeling van hun gronden. En geen wonder dat ProRail dit initiatief steunde. Het  herverkavelingsproject Driebruggen diende vele doelen.”

 

Boerenbedrijven zien weer toekomst

“Doordat verschillende boerenbedrijven wilden stoppen, kwam er grond beschikbaar. Deze vrijkomende grond werd gebruikt voor het vergroten van de overblijvende boerenbedrijven, voor het aanleggen van natuurgebied en voor het verbreden van het spoor. De overblijvende boeren kregen hun grond geheel ten zuiden van de spoorbaan. Zo kregen de boerenbedrijven weer toekomstperspectief. Met een grote kavel, direct bij de boerderij en zonder die gevaarlijke spoorwegovergang kunnen zij efficiënt produceren. Hier komt de melk vandaan die wij in de vorm van melk, boter, yoghurt of kaas dagelijks consumeren en wereldwijd exporteren.”

 

Natuur ontwikkelt zich vrij

“Ten noorden van het spoor is een aaneengesloten natuurgebied gekomen. Door het waterpeil daar te verhogen en minder te maaien zijn de leefomstandigheden voor weidevogels verbeterd. Het gras is er hoger en heeft veel meer kleuren. De sloten zijn soms half dichtgegroeid met waterplanten. Ook hier lopen koeien, maar dan van een ruigere soort, niet voor de melkproductie. En hier en daar zitten zwermen weidevogels.”

 

Het blijft boeien

“Als treinreiziger hoef ik mij geen zorgen te maken over aanrijdingen met vee of veehouders. Ik kan ontspannen naar buiten kijken, naar de velden links en rechts van het spoor die steeds meer van elkaar zijn gaan verschillen. Boeiend om te zien, elke treinrit weer.”

 

Vanuit het Kadaster begeleiden we dit soort verkaveltrajecten. Al 100 jaar. Nieuwsgierig?

www.kadaster.nl/gebiedsontwikkeling

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster