of 59130 LinkedIn

6 manieren om inwonersparticipatie te bevorderen

6 manieren om inwonersparticipatie te bevorderen. Subsidie is in de basis een veelgebruikt middel om inwoners en ondernemers te ondersteunen bij hun initiatieven. Kan het ook anders?
JS Consultancy Reageer

Subsidie is in de basis een veelgebruikt middel om inwoners en ondernemers te ondersteunen bij hun initiatieven. Terwijl we tegelijkertijd juist steeds meer maatwerk willen leveren en ruimte willen bieden aan onze inwoners en ondernemers. Dat brengt mij bij de vraag: ‘Kan het ook anders?’

In deze blog deel ik een aantal manieren waarop het in mijn ogen anders kan. Allen ongetwijfeld ook met allerlei juridische haken en ogen. Maar niets is onmogelijk wanneer je maar wilt. ‘Kan niet is dood, en wil niet ligt er naast’, zei mijn Oma vroeger al.

 

1. Een fonds

Het eerste alternatief. Start een fonds voor de buurt en vul deze als tegenprestatie voor inzet en betrokkenheid bij activiteiten. De buurt kan van dit fonds de buurt verfraaien, een hoger kwaliteitsniveau bekostigen en sociale activiteiten organiseren. De middelen hiervoor kunnen gegenereerd worden vanuit:

  • belastinginkomsten van deelnemers (deel WOZ/erfpacht);
  • opbrengst van stadslandbouw;
  • de heffing afvalkosten;
  • ‘social return’, door een bedrijf in de aanbesteding voor beheer en onderhoud in de buurt óók een fonds voor zelfbeheer op te laten richten dat zij vullen met middelen.

 

2. Een Marktplaats-gemeente

De gemeentelijke organisatie faciliteert initiatieven door centraal in te kopen en materiaal ter beschikking te stellen aan initiatiefnemers, zoals beplanting, speeltoestellen en objecten.

 

3. Een voucher voor gebruik ‘gemeentelijke’ accommodaties

Lever jij een prestatie voor de gemeente? Dan mag je gebruikmaken van onze kantoorfaciliteiten in de stad. Onze ruimte en ondersteuning staan voor je klaar. Of het levert je vrij gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties op, zoals sportvelden en zwembaden.

 

4. Een buurtcadeau

De gemeente beloont de inzet van de buurt met een cadeau naar keuze in de openbare ruimte. Denk aan een kerstpakket cadeaubon, waarmee je zelf online je kerstpakket kunt samenstellen, maar dan voor verfraaiing van de openbare ruimte.

 

5. Een prijsvraag

Trigger mensen mee te doen aan een wedstrijd en een prijs te winnen. Schrijf bijvoorbeeld een prijsvraag uit voor ‘De mooiste straat van…..’. Wellicht te sponsoren door lokale ondernemers?

 

6. Een training cadeau

Zoek mensen die een eigen opleidingstak in hun organisatie hebben en vraag hen een training naar keuze cadeau te doen. Zet een inwoner zich in voor het beheer van je omgeving? Dan mag hij/zij afhankelijk van diens inzet een training volgen.

 

Kortom, volop ideeën en er zijn er vast nog veel meer. Heeft u ideeën en wilt u daar eens over praten met een kenner? Of wilt u uw team direct uitbreiden met een (interim-)professional die weet hoe hij betrokkenheid van inwoners kan stimuleren? Neem dan contact op met Guido Termont, onze directeur Ruimte & Infra. Bel 06 – 33 32 19 61 of mail naar guidotermont@jsconsultancy.nl

 

Bekijk welke bijdrage onze professionals kunnen leveren binnen uw organisatie >>

 

Contact:

Erwin Baltus, Associé Ruimte & Infra

Heeft u vragen of wilt u weten wat JS Consultancy voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

088 33 02 100 / Vraag per e-mail

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Guido Termont

Alpha Tower,

De Entree 19-21

1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding   Afbeelding   Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Ruimte en Milieu

AfbeeldingRegie in de openbare ruimte

Publieke organisaties op koers

JS Consultancy laat regie werken

Regie komt op verschillende niveaus voor. Maar wat vraagt dit van uw collega's en andere partijen?

 

Wilt u ook een heldere visie op stappen zetten richting regie? Maak een afspraak met Guido Termont: Tel. 06 333 219 61