of 59147 LinkedIn

2017, het jaar van de overheidsparticipatie

2017, het jaar van de overheidsparticipatie.
JS Consultancy Reageer

Het einde van het jaar was daar en dan komen ook de lijstjes weer langs. Van het rapport van je kinderen tot de (invloed)rijkste Nederlander en de Top 2000. Die laatste is wel een van mijn favorieten overigens. Mede vanwege onze ‘oliebollenbakdag’. Een traditie die al een lustrum gevierd heeft, waarop we appelflappen bakken naar goed recept – ook een lijstje – van mijn oma. En vraag me niet waarom het oliebollenbakdag heet, terwijl we alleen maar appelflappen bakken. Ieder zijn afwijking zeg maar!

Regie voeren met lijstjes

Even terug naar het onderwerp. Lijstjes! Al met al komen er heel wat lijstjes voorbij aan het einde van het jaar. Dat brengt mij bij de vraag hoeveel lijstjes ik zelf bij hou? En wat doe ik met al die overzichten en inzichten? Is het eigenlijk wel informatie? Wat heeft onze inwoner hier aan? En hoe kan ik hier regie mee voeren?

 

Boodschappenlijstje inwoner en ondernemer

De belangrijkste lijst van onze gemeentelijke organisatie is die van onze inwoner en ondernemer. Om uit te vinden wat er op die ‘boodschappenlijst’ staat kunt u de volgende vragen stellen:

  • Wat wilt u bereiken in uw omgeving?
  • Wat kunt u daarvoor doen?
  • En wat heeft u daar voor nodig van uw gemeente?

 

Als gemeentelijke organisatie moeten wij steeds beter worden in het ophalen van die lijst. En de vertaling naar de uitvoering ervan. Waarom? Onze rol verandert namelijk steeds meer. Niet alleen doordat veel nieuwe wetgeving gericht is op meer zelfsturing van de inwoner, of dat beoogt te doen. Maar ook omdat die inwoner en ondernemer steeds meer expertise heeft op ‘ons terrein’. En hij overal kan vinden wat hij niet weet. En zich ook nog eens razendsnel kan organiseren.


Pak het momentum
Het is een spel dat we continue moeten spelen. Organiseer je dicht bij de inwoner en ondernemer en luister. Biedt vele platformen om contact te maken en reageer. Laat zien wat je doet en leg uit waarom. En niet onbelangrijk, maak duidelijk welke expertise je te bieden hebt als gemeentelijke overheid. Het momentum is daar. Veel inwoners en ondernemers willen graag aan de slag met onze hulp.
Tijd voor overheidsparticipatie
Laten we van 2017 daarom het jaar van de overheidsparticipatie maken en ons gaan richten op het lijstje van de inwoner en ondernemer. Ook om onze bestuurders een steuntje in de rug te geven bij hun zoektocht naar electoraal draagvlak.Wilt u uw team uitbreiden met een (interim-)professional die weet hoe hij met regie het ‘boodschappenlijstje’ van uw inwoners kan ondersteunen? Neem dan contact op met Guido Termont, onze directeur Ruimte & Infra. Bel 06 – 33 32 19 61 of mail naar guidotermont@jsconsultancy.nl.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Guido Termont

Alpha Tower,

De Entree 19-21

1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding   Afbeelding   Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Ruimte en Milieu

AfbeeldingRegie in de openbare ruimte

Publieke organisaties op koers

JS Consultancy laat regie werken

Regie komt op verschillende niveaus voor. Maar wat vraagt dit van uw collega's en andere partijen?

 

Wilt u ook een heldere visie op stappen zetten richting regie? Maak een afspraak met Guido Termont: Tel. 06 333 219 61