of 60831 LinkedIn

Wijzigingsbevoegdheid in bestemmingsplan in kader van krimp

Reageer

Afbeelding

Hierbij maken wij u attent op een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling”) van 3 juli 2013 (zaaknummers: 201210135/1/R1, www.raadvanstate.nl). In deze uitspraak komt een situatie aan de orde waarbij de gemeenteraad van de gemeente Kerkrade een bestemmingsplan heeft vastgesteld met daarin een wijzigingsbevoegdheid die het college van burgemeester en wethouders (hierna: “het college”) de bevoegdheid geeft om na een periode van één jaar na inwerkingtreding van het plan een bouwvlakaanduiding te verwijderen, indien ter plaatse geen woonbebouwing is opgericht noch in oprichting is. De aanleiding voor het opnemen van de wijzigingsbevoegdheid is de verwachte bevolkingskrimp in de regio.  

Essentie
Gelet op de verwachte krimp van de bevolkingsaantallen is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het college de bevoegdheid geeft om na een periode van één jaar na inwerkingtreding van het plan de bouwvlakaanduiding te verwijderen, indien ter plaatse geen woonbebouwing is opgericht noch in oprichting is. Mede gelet op de rechtszekerheid van belanghebbenden dient in een wijzigingsbepaling in voldoende mate te worden bepaald in welke gevallen en op welke wijze hiervan gebruik kan worden gemaakt. De Afdeling acht de in het bestemmingsplan opgenomen wijzigingsbevoegdheid niet in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier