of 59250 LinkedIn

Voortgezet gebruik – reguliere pacht?

AfbeeldingHet komt met regelmaat voor. De gemeente heeft landbouwgronden aangekocht voor woningbouwplannen. De plannen ondervinden vertraging of gaan niet door. Er is bij de aankoop afgesproken dat het gebruik wordt voortgezet, op basis van een tijdelijke pachtovereenkomst. Wat als de gemeente de afspraken omtrent de pacht niet in de juiste vorm giet? Heeft de landbouwer dan aanspraak op reguliere pacht?

Dit overkwam de gemeente Friese Meren. De voormalige gemeente Skarsterlân kocht in 1996 landbouwgronden met het plan om daar woningen te gaan bouwen. Zolang zij de gronden niet nodig had, werden de gronden verpacht aan de voormalige eigenaar, vanaf 2008 tot en met 2012 op basis van een geliberaliseerde pachtovereenkomst. In 2013 vergat de gemeente Friese Meren  - er was een gemeentelijke herindeling geweest - een nieuwe geliberaliseerde pachtovereenkomst toe te sturen. Vanaf 2014 stuurde de gemeente weer opnieuw geliberaliseerde pachtovereenkomsten toe, maar deze werden niet getekend. De grond werd wel gebruikt en ook de pachtprijs werd betaald. Inmiddels was het duidelijk geworden dat de woonwijk er niet zou komen en dat de gemeente andere plannen met de grond had. De veehouder was van oordeel dat afgesproken was dat hij de grond kon blijven pachten, zolang er geen woonwijk zou komen. 

 

De veehouder vordert de schriftelijke vastlegging van een reguliere pachtovereenkomst vanaf 2013. Die vordering wordt door de rechtbank Noord-Nederland afgewezen. De boer gaat in hoger beroep bij de pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Echter ook daar vangt hij bot.


Het Hof komt aan de hand van de inhoud van de leveringsakte uit 1996 tot de conclusie dat er geen afspraak is gemaakt dat het voortgezet gebruik gekoppeld is aan de woningbouwplannen. De gemeente mag dus het gebruik beëindigen als er andere plannen zijn. Daarnaast is het niet zo dat, omdat de boer de jaarlijks aangeboden geliberaliseerde pachtovereenkomsten niet heeft getekend, er daardoor een reguliere pachtovereenkomst is ontstaan. Er is verpacht op basis van een mondelinge geliberaliseerde pachtovereenkomst.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier