of 59179 LinkedIn

Toepassing 13b Opiumwet roept regelmatig vragen op

Hekkelman Advocaten en Notarissen Reageer

De afgelopen periode heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) diverse uitspraken gedaan over de toepassing van artikel 13b Opiumwet, ook wel de "Wet Damocles" genoemd. Dit instrument verschaft burgemeester de bevoegdheid om woningen, lokalen en bijbehorende erven te sluiten als aannemelijk is dat van daaruit drugs verhandeld worden. Hierbij wordt aangenomen dat zodra meer dan de gedoogde gebruikshoeveelheden drugs aanwezig zijn, er sprake is van handel. De sluiting van de woning, het lokaal en/of het bijbehorende erf heeft als doel de overtreding van de Opiumwet ongedaan te maken en de bekendheid als en loop naar de drugslocatie te doorbreken.

In de praktijk roept de toepassing van artikel 13b Opiumwet regelmatig vragen op. In hoeverre moet rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden van bewoners? Moet er daadwerkelijk drugs aanwezig zijn of kunnen ook handelingen die verband houden met de productie van drugs een grondslag vormen voor sluiting? Hoe moet de sluiting van de drugslocatie feitelijk worden uitgevoerd?

 

Over onder meer de bovenstaande vragen heeft de Afdeling de afgelopen tijd meer helderheid verschaft. Ook de wetgever heeft artikel 13b Opiumwet in het vizier. Een voorstel tot wijziging van deze bepaling is in voorbereiding. Artikel 13b Opiumwet is "hot" in de rechtspraktijk!

 

Franc Pommer is als een van de weinige advocaten Nederland gespecialiseerd in het openbare orde en veiligheidsrecht. Hierbij adviseert en procedeert hij vooral aan en voor overheden. Artikel 13b Opiumwet heeft hierbij - naast de Wet Bibob, de APV en de bevelsbevoegdheden van de burgemeester in de Gemeentewet - zijn bijzondere interesse.

 

Download hier de whitepaper

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Seminar 'Invordering Bestuurlijke Geldschulden'

Datum 21 februari 2019
Tijd 12.30 - 17.30
Locatie   Radboud Universiteit Nijmegen, Grotiusgebouw, zaal GR -1.075, Montessorilaan 10, 6525 HR Nijmegen

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier