of 64231 LinkedIn

Tegenslag energietransitie: Warmtewet 2 voorlopig in de ijskast

AfbeeldingIn een eerder blog ‘De Warmtewet 2 en de regierol van gemeenten‘ hebben wij het conceptvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening (hierna: ‘Warmtewet 2’) besproken.

 

De blog is ingehaald door de tijd: de Warmtewet 2 wordt voorlopig in de ijskast gezet. Dit heeft staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat in de Kamerbrief van 5 juli 2021 bekendgemaakt.

Geen steun ondanks aanpassingen

Ondanks de aanpassingen van het wetsvoorstel naar aanleiding van de internetconsultatie hebben onder meer de decentrale overheden (het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen) – aan wie in de Warmtewet 2 een regierol is gegeven – aangegeven het wetsvoorstel in de huidige vorm niet te steunen.

 

Zij willen bijvoorbeeld vooraf een expliciete voorkeur kunnen uitspreken over een type warmtebedrijf: publiek, privaat of een samenwerkingsvorm. Dit staat volgens de staatssecretaris op gespannen voet met het gekozen uitgangspunt in het wetsvoorstel en met het Europese recht.


Tegenslag voortgang energietransitie

De staatssecretaris zal de Warmtewet 2 niet naar de Raad van State te sturen voor advies en gaat onderzoeken of, en zo ja, hoe aanpassing van de Warmtewet 2 en de onderliggende uitgangspunten wenselijk is. Voorlopig komt er dus geen Warmtewet 2 en is dit een tegenslag voor de voorspoedige voortgang van de energietransitie.

 

Mocht je na het lezen van deze blog met vragen zitten over de Warmtewet 2 kun je contact opnemen met Jan van Vulpen of Wiebe van de Rijt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Dat van uitstel maar afstel mag komen.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Actualiteitendag Omgevingsrecht 2021

Datum: 30 november 2021
Tijd: 13.00 - 16.30 uur
Locatie:   Gelredome, Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem

 

AANMELDEN

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier