of 63946 LinkedIn

Precariobelasting op nutsnetwerken afgeschaft

Als het aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ligt, wordt de precariobelasting voor nutsnetwerken afgeschaft. De minister heeft een wetsvoorstel, waarin dit is vastgelegd, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Precariobelasting

Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen in, op of boven de openbare grond. Voorbeelden van belaste voorwerpen zijn nutsnetwerken, terrassen, bouwmaterialen, zonneschermen, luifels, lichtreclames en vlaggen. De minister wil nu dat gemeenten geen precariobelasting meer kunnen heffen voor nutsnetwerken. De precariobelasting voor terrassen en dergelijke blijft wel bestaan.

 

Doel van afschaffing

Aan de afschaffing ligt een democratische afweging ten grondslag. De nutsbedrijven berekenen de precariobelasting, die bij hen in rekening wordt gebracht, door aan al hun klanten. Deze klanten wonen vaak in een andere gemeente dan de gemeente die de precariobelasting heft. Door de precariobelasting af te schaffen, wordt een einde gemaakt aan de situatie waarbij burgers meebetalen aan de heffing van precariobelasting door een gemeente waar zij zelf niet wonen en waar zij niet hebben gestemd op de gemeenteraad.

 

Overgangsrecht

Uitsluitend gemeenten, die vorig jaar inkomsten vanuit de precariobelasting ontvingen, mogen nog tien jaar precariobelasting heffen. Bovendien mogen deze gemeenten hun tarieven niet verhogen. Op deze manier wordt voorkomen dat er meer gemeenten precariobelasting op nutsnetwerken gaan heffen en dat de tarieven verder stijgen.

 

Tot slot

Er zijn alternatieven voor het verhalen van kosten. Zo werken sommige gemeenten bijvoorbeeld met een vergunningstelsel voor kabels en leidingen. Daarnaast kan in een privaatrechtelijke overeenkomst een vergoeding voor het gebruik van de openbare grond overeen worden gekomen.

 

Wilt u meer weten over de afschaffing van precariobelasting voor nutsnetwerken of over de mogelijke alternatieven? Neem dan contact met ons op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier