of 58952 LinkedIn

PAS-uitspraak Hof van Justitie op 7 november 2018

Afbeelding

Op 17 mei 2017 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: 'de Afdeling') prejudiciële vragen (zie ECLI:NL:RVS:2017:1259 en ECLI:NL:RVS:2017:1260) gesteld aan het Hof van Justitie over, kort samengevat, de verenigbaarheid van het Programma Aanpak Stikstof (hierna: 'PAS') met de Habitatrichtlijn. Inmiddels is bekend dat het Hof van Justitie op 7 november 2018 arrest zal wijzen (zaaknummers C-293/17 en C-294/17) en de prejudiciële vragen zal beantwoorden.

Stand van zaken

Naar aanleiding van de door de Afdeling gestelde prejudiciële vragen heeft op 3 mei 2018 een zitting plaatsgevonden. Lees hierover meer in mijn eerdere blog: 'Zitting Hof van Justitie over het PAS.'

Advocaat-generaal Kokott (hierna: 'de A-G') heeft zich vervolgens in haar conclusie van 25 juli 2018 (ECLI:EU:C:2018:622) kritisch uitgelaten over het PAS. Naar het oordeel van de A-G lijkt "vast te staan dat het Nederlandse PAS weliswaar veelbelovende oplossingen bevat, maar dat er over het geheel genomen aanmerkelijke twijfel bestaat over het antwoord op de vraag of het PAS in zijn huidige vorm voldoet aan de eisen van (…) de Habitatrichtlijn." Mijn collega Rachid Benhadi schreef hierover reeds in zijn blog: 'Twijfel bij advocaat-generaal Kokott over houdbaarheid PAS.'


De uitspraak

De uitspraak van het Hof kan grote gevolgen hebben voor het PAS. Interessant is met name de vraag of het Hof de kritiek (zie het eerdere blog van collega Rachid Benhadi) van de A-G op het PAS deelt. Wij houden uiteraard het arrest in de gaten en zullen, zodra het arrest is gewezen, u daarover informeren.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Neem dan gerust contact met mij of Rachid Benhadi op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier