Luuk Gerritsen

Advocaat
Luuk is werkzaam in de vastgoed- en overheidspraktijk en heeft zich gespecialiseerd in het ruimtelijk bestuursrecht. Hij heeft ruime ervaring in het adviseren en procederen over grote ruimtelijke ontwikkelingen op (onder andere) het gebied van woningbouw, kantoren, bedrijventerreinen en detailhandel. Grote retailontwikkelingen hebben zijn bijzondere interesse. Tot zijn cliënten behoren ontwikkelaars, ondernemers en overheden.
Luuk publiceert met regelmaat in juridische tijdschriften (onder andere "De Gemeentestem" en "Praktisch Bestuursrecht") en hij verzorgt in opdracht van diverse opleidingsinstituten (onder andere CPO) cursussen met betrekking tot het ruimtelijk bestuursrecht.
Praktijkgebied
- Vastgoed
- Overheid
Nevenfuncties
- Docent beroepsopleiding advocatuur
- Docent CPO
Opleiding
- Radboud Universiteit Nijmegen
024 - 382 83 13 / 06 - 13 73 69 28
-
Draagvlak en (burger)participatie bij ruimtelijke ontwikkelingen
De aspecten ‘draagvlak’ en ‘participatie’ bij (de totstandkoming van) planologische besluitvorming (over bijvoorbeeld duurzame energie) zijn van toenemende betekenis. Dat zien wij niet alleen terug in de gemeentelijke praktijk (veel gemeenten maken ‘participatiebeleid’), maar ook in de rechtspraak van de bestuursrechter.
-
Beroep op conclusie A-G over schaarse rechten in procedure tegen uitwerkingsplan
In de uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: 'de Voorzieningenrechter') van 28 juni 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:2150) komt de conclusie van staatsraad advocaat-generaal Widdershoven (hierna: 'de A-G') over schaarse publieke rechten bij ruimtelijke besluiten aan bod. Daarom is deze uitspraak het signaleren waard.
-
Niet-benutte wijzigingsbevoegdheden behoren niet tot de harde plancapaciteit!
Dienen niet-benutte wijzigingsbevoegdheden tot de harde plancapaciteit te worden gerekend? De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: "de Afdeling") heeft deze vraag in haar uitspraak van 14 februari 2018 ontkennend beantwoord. In deze blog bespreken Hekkelman en Stec de uitspraak en de gevolgen daarvan voor de Ladderpraktijk.
-
Brancheringsregelingen in bestemmingsplannen en de Dienstenrichtlijn
Hof van Justitie schept duidelijkheid.
In de uitspraak van 30 januari 2018 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: "het Hof") de door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: "de Afdeling") gestelde prejudiciële vragen over – kort gezegd – de verhouding van brancheringsregelingen voor detailhandel tot de Europese Dienstenrichtlijn beantwoord. Het antwoord is: de Dienstenrichtlijn verzet zich niet per definitie tegen dergelijke regelingen, mits deze tot doel hebben de leefbaarheid van een centrum te behouden en leegstand tegen te gaan.
-
Verplaatsen bestaande functie; let op het overgangsrecht!
In de uitspraak van 17 januari 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: "de Afdeling") nog maar eens bevestigd dat wanneer beoogd wordt met een bestemmingsplan een verplaatsing van een bestaande functie mogelijk te maken, niet altijd volstaan kan worden met het wegbestemmen van deze functie op de bestaande locatie. Gelet op het standaardovergangsrecht voor bestemmingsplannen is daarmee immers onvoldoende geborgd dat deze functie ook daadwerkelijk blijvend beëindigd wordt.
-
Nieuwe Ladder per 1 juli de norm!
Grootste verandering Ladder: doorschuiven Laddertoets bij flexibele plannen
De definitieve nieuwe Ladder voor duurzame verstedelijking (hierna: Ladder) is 12 mei bekend gemaakt. Alle nieuwe bestemmingsplannen die met ingang van 1 juli worden vastgesteld, moeten worden getoetst aan de nieuwe Ladder. Hierbij een eerste reactie van Stec Groep en Hekkelman. Het ministerie heeft na de internetconsultatie en het advies van Raad van State kleine wijzigingen aangebracht ten opzichte van de conceptversie van afgelopen zomer. De toelichting is fors verbeterd. En er komt een geheel nieuwe handreiking. Belangrijkste materiële wijziging van de nieuwe Ladder: de mogelijkheid om bij nieuwe moederplannen met een wijzigingsbevoegdheid of uitwerkingsplicht de Laddertoets door te schuiven naar het moment van vaststelling van het wijzigings- of uitwerkingsplan. De grote vraag is hoe deze goed bedoelde flexibiliteit – die vooruitloopt op de Omgevingswet – in de praktijk zal uitpakken.
-
Update herziening Ladder duurzame verstedelijking per 1 juli 2017
Op 1 juli 2017 zal de herziene Ladder duurzame verstedelijking in werking treden. Door middel van deze blog breng ik in dat verband het persbericht 'Kabinet versimpelt efficiënt gebruik' dat op 13 april 2017 op www.rijksoverheid.nl verscheen onder uw aandacht. Klik op deze link om het persbericht te raadplegen.