of 63966 LinkedIn

Koopplicht provincies vervalt

Eigenaren van gronden die zijn gelegen in een natuur- of beheersgebied hadden voorheen een gegarandeerde koper: de provincie. Voor de realisatie van de doelen op het gebied van natuur en landschap waren de provincies verplicht om gronden aan te kopen indien de gronden waren gelegen in een natuur- of beheersgebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ecologisch Hoofdstructuur. Onlangs is deze ‘koopregeling’ gewijzigd. Hoe zit dat precies?

Koopplicht

De koopplicht was opgenomen in artikel 5 van de Regeling inrichting landelijk gebied. Eigenaren van gronden die bijvoorbeeld in de Ecologische Hoofdstructuur waren gelegen, waren verzekerd van een koper voor een marktconforme prijs. In de praktijk kocht het Bureau Beheer Landbouwgronden (namens de provincies) de gronden op. De betrokken provincie kon de grond vervolgens benutten voor het realiseren van de natuur- en landschapsdoelen. In de Regeling inrichting landelijk gebied was ook een mogelijkheid opgenomen voor de provincies op de koopplicht op te schorten. Het merendeel van de provincies had gebruik gemaakt van deze opschortingsmogelijkheid in verband met een tekort aan financiële middelen.

 

Koopplicht vervalt

Staatsecretaris Van Dam constateert dat vrijwel alle provincies gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de koopplicht op te schorten. Daarnaast is in het Bestuursakkoord natuur afgesproken dat per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheden en middelen voor gebiedsgericht beleid van het Rijk naar de provincies overgaan. Door deze decentralisatie en de afbouw van de taken van het Bureau Beheer landbouwgronden zijn de provincies ook volledig verantwoordelijk voor grondverwerving met het oog op te realiseren doelstellingen in het landelijk gebied. Gezien deze omstandigheden heeft volgens de staatssecretaris de koopplicht haar betekenis verloren. Per 23 januari 2016 is de koopplicht vervallen.

 

Lees hier onze andere agrarische blogs

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier