of 63966 LinkedIn

Kleinere kring van belanghebbenden bij omgevingsvergunning milieu

AfbeeldingRaad van State hanteert nieuw (strenger) toetsingskader.
Bij uitspraak van 16 maart 2016 (ECLI:NL:RVS:2016:737) heeft de Raad van State kenbaar gemaakt voortaan een strenger toetsingskader te hanteren voor het begrip belanghebbende bij een omgevingsvergunning milieu (artikel 2.1, eerste lid, sub e van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).  Wat verandert er?

Om als belanghebbende te worden aangemerkt bij een omgevingsvergunning voor milieu moet aannemelijk zijn dat ter plaatse van de woning of het perceel van de betrokkene gevolgen van enige betekenis kunnen worden ondervonden.

 

Op grond van eerdere jurisprudentie was het toetsingskader minder streng. Op grond van die rechtspraak waren eigenaren en bewoners van percelen waarop milieugevolgen van de inrichting kunnen worden ondervonden belanghebbende. Daarbij was niet van belang in welke mate milieugevolgen zouden kunnen worden ondervonden.

 

In andere omgevingsrechtgebieden hanteerde de Raad van State al een strenger toetsingskader. Verlangd werd dat sprake zou kunnen zijn van hinder van enige betekenis om als belanghebbende aangemerkt te kunnen worden. De Raad van State heeft in de uitspraak van 16 maart 2016 besloten om ten aanzien van het begrip belanghebbende bij de omgevingsvergunning voor milieu aan te sluiten bij deze strengere toets en voortaan één lijn te hanteren.

 

Lees hier onze andere agrarische blogs

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier