José Jochemsen-Vernooij

José Jochemsen-Vernooij heeft ruime ervaring op het gebied van civiel vastgoed en heeft zich bovendien gespecialiseerd in uiteenlopende juridische (civiele) vraagstukken die zich binnen de agrarische sector voordoen. Onder meer pachtgerelateerde zaken, bodemverontreiniging, bouwrecht, productierechten en dierenwelzijn.
Naast de specialistische kennis en ervaring, heeft José ook veel sectorkennis. “Ik ben opgegroeid op een varkensbedrijf en ben vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in en betrokken bij (ondernemen in) de agrarische sector.”
José heeft een pragmatische en nuchtere instelling. Ze denkt graag met cliënten mee en begeleidt hen door het juridische traject. “Ik vind het belangrijk dat een cliënt weet dat ze juridische kwesties bij mij kunnen neerleggen en dat het geregeld wordt. Ik neem de cliënt werk uit handen.”
- 024 - 382 83 60
- j.jochemsen@hekkelman.nl
- Nijmegen - Prins Bernhardstraat 1
- José op LinkedIn
-
Zorgplicht van waterschappen en schade aan gewassen
In mijn eerdere blogs over de zorgplicht van waterschappen is het veranderende klimaat, de kwaliteit van het water en de toetsingsnorm aan de orde gekomen. Eind 2020 is een arrest gewezen waarbij het onrechtmatig handelen door een waterschap in rechte is komen vast te staan. Het waterschap draait daardoor op voor de schade die daarvan het gevolg is.
-
Kabels en leidingen: wie is de eigenaar van een rioleringsstelsel?
Ook in het buitengebied hebben grondeigenaren regelmatig te maken met vraagstukken over de aanleg van kabels en leidingen. Bijvoorbeeld wanneer kabels en leidingen moeten worden aangelegd om duurzame energieprojecten op het openbare net aan te sluiten en op die manier de opgewekte stroom te kunnen transporteren. Is er in dat geval sprake van een net? En wanneer er in jouw specifieke situatie geen sprake van bestanddeelvorming met een openbaar net is… Van wie is dan de eigendom?
-
Duurzame energie: realiseren windpark en positie grondeigenaar
Het realiseren van duurzame energieprojecten is in volle gang. Het buitengebied biedt veel ruimte om zonneparken of windparken te realiseren. Maar wat als er geen goede afspraken met grondeigenaren van naastgelegen percelen zijn gemaakt?
-
Duurzame energie: heeft een netbeheerder een transportplicht?
Veel duurzame energieprojecten (zonneparken en windparken) krijgen te maken met volgelopen elektriciteitsnetten (congestie). Een netbeheerder kan het project wel aansluiten op het net, maar kan door een gebrek aan netcapaciteit niet aan de transportplicht voldoen. De aanvrager kan dan de beslissing van de netbeheerder in rechte aanvechten om alsnog – naast de aansluiting – transportcapaciteit af te dwingen. Aan de orde is dan de vraag of de netbeheerder altijd verplicht is een aanbod tot transport te doen.
-
Zorgplicht van waterschappen en de toetsingsnorm
De zorgplicht van waterschappen komt regelmatig aan de orde bij schadeclaims als gevolg van wateroverlast. In eerdere blogs besprak ik al de zorgplicht in het kader van het veranderende klimaat en de kwaliteit van het water. In deze blog bespreek ik de zorgplicht van waterschappen en de norm waar het handelen of nalaten van waterschappen aan wordt getoetst.
-
Stand van zaken: Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv)
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 18 juni 2020 de Eerste Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv).
Wat is de huidige stand van zaken?
-
Contracteren met de gemeente en het totstandkomingsvoorbehoud
Wanneer komt een overeenkomst tot stand en wanneer kun je aan de besproken zaken rechten ontlenen? Dit zijn vragen die spelen in contractuele relaties. Bij onderhandelingen met overheden komt daar vaak nog een extra element bij kijken. Namelijk: het voorbehoud wat gemaakt wordt bij de onderhandeling over instemming van de raad of het college.
-
De zorgplicht bij bomen: wie is waar verantwoordelijk voor?
Er zijn meerdere onderzoeken die een positieve relatie aantonen tussen groen en gezondheid. Ofwel, groen is gezond. En een groene leefomgeving zal dus bijdragen aan de gezondheid.
-
Zorgplicht van waterschappen bij beregening van landbouwgrond
Eerder schreef ik al over het veranderende klimaat en de nodige hoofdbrekers die dit bezorgt bij waterschappen. In deze blog ga ik verder in op de zorgplicht van waterschappen met betrekking tot de kwaliteit van water dat agrariërs gebruiken voor hun landbouwgrond.
-
Zorgplichten van waterschappen en het veranderende klimaat
Het klimaat verandert. Hittegevolgen, langere perioden van droogte en zware neerslag nemen toe. Steeds meer krijgen we te maken met het extreme weer. De huidige maatschappij probeert met de energietransitie de oorzaken van deze klimaatverandering weg te nemen. Maar zolang er sprake is van aanhoudende droogte en hevige regenbuien, blijven bedrijven en burgers de schadelijke gevolgen daarvan ondervinden.
-
Pacht landbouwgrond: het opwekken van hernieuwbare energie
De energietransitie is volop gaande. Zodoende wordt er gezocht naar geschikte locaties om energie duurzaam op te wekken.
In het buitengebied is veel landbouwgrond aanwezig, hetgeen benut kan worden voor het opwekken van duurzame energie.
Maar wat als deze grond verpacht is? Zijn er dan nog wel mogelijkheden voor de aanleg van een zonnepark of windturbines? In deze blog ga ik in op de (on)mogelijkheden van het opwekken van hernieuwbare energie, in combinatie met de pacht van landbouwgrond.
-
Duurzame energie: recht op aansluiting elektriciteitsnet
In het buitengebied worden steeds vaker duurzame energieprojecten gestart. Er is meer dan voldoende plaats voor duurzame energieprojecten, maar het elektriciteitsnet is daar niet op berekend. Het terug leveren van energie aan het elektriciteitsnet zorgt voor het vollopen daarvan.
-
Asbestdakenverbod voorlopig van de baan
Op 4 juni 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet milieubeheer verworpen. Dit wetsvoorstel bood een wettelijke grondslag om asbesthoudende dakbedekkingen in een algemene maatregel van bestuur (AMvB) te verbieden.