of 59250 LinkedIn

Het eliminatiebeginsel, een nieuw hoofdstukje toegevoegd aan de sage

AfbeeldingUitgangspunt werkelijke waarde: bouwrijp of ruwe bouwgrond?

In het arrest van 31 maart jl. (ECLI:NL:HR:2017:544) heeft de Hoge Raad de vraag (bevestigend) beantwoord of de bouwrijpwerkzaamheden kwalificeren als een "overheidswerk" (in de zin van de 15 januari-arresten). Het maakt daarbij niet uit dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een andere partij dan de overheid. De invloed van de uitgevoerde bouwrijpwerkzaamheden op de werkelijke waarde dient te worden weggedacht, te worden geëlimineerd.

Op 15 januari 2016 heeft de Hoge Raad in vijf arresten richtlijnen gegeven over de toepassing van het eliminatiebeginsel ex artikel 40c Ow. Deze richtlijnen heb ik samengevat gedeeld in mijn blog "Eliminatiebeginsel: terughoudend toepassen" (deze link leidt u naar de betreffende blog). Een van de richtlijnen is het oordeel van de Hoge Raad dat voor eliminatie alleen plaats is indien het werk waarvoor wordt onteigend tot stand wordt gebracht voor rekening en risico van rechtspersonen als bedoeld in artikel 2:1 lid 1 en 2 BW; de overheidswerken (zie r.o. 3.8.2 ECLI:NL:HR:2016:25).

 

In het arrest van 31 maart jl. heeft de Hoge Raad geoordeeld dat bouwrijpwerkzaamheden kwalificeren als een ‘overheidswerk’, dat in verband staat met (het plan voor) het werk waarvoor wordt onteigend, als bedoeld in artikel 40c, aanhef en onder 2o en 3o, Ow. Indien de onteigenende overheid een complex van gronden onteigent en die vervolgens bouwrijp maakt, dat bij de bepaling van de schadeloosstelling geen rekening behoort te worden gehouden met de voordelen of nadelen die door dit werk zijn teweeggebracht. Ook niet indien de aan die gronden gegeven bestemming uiteindelijk wordt gerealiseerd door een andere partij dan de overheid. Kortom, bij de bepaling van de werkelijke waarde moet worden uitgegaan van de ruwe bouwgrondwaarde en mogen de uitgevoerde bouwrijpwerkzaamheden niet in de begroting van de werkelijke waarde worden betrokken.

 

Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp, kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier