of 63946 LinkedIn

Grondgebondenheid en bestemmingsplan

AfbeeldingPaardenfokkerij

Mede gezien de (nog steeds) voortdurende tendens tot schaalvergroting in de veehouderij, rijst regelmatig de vraag of een bedrijf nog wel 'grondgebonden' is als bedoeld in het bestemmingsplan.

Bepalend is de definitie van het begrip 'grondgebonden' in het betreffende bestemmingsplan. Illustratief is de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 21 december 2016 (ECLI:NL:RVS:2016:3347). Aan de orde was een paardenfokkerij. Het betreffende bestemmingsplan definieerde een grondgebonden agrarisch bedrijf onder andere als een bedrijf dat (nagenoeg) geheel afhankelijk is van de agrarische grond als productiemiddel en waar (nagenoeg) geheel gebruik wordt gemaakt van open grond. De rechtbank had geoordeeld dat sprake was van een grondgebonden agrarisch bedrijf, reeds omdat de beschikbaarheid van een weiland redelijkerwijs nodig is om succesvol paarden te kunnen fokken.

 

Winter- vs. zomerperiode

De Afdeling koos een andere benadering. De Afdeling stelt vast dat de beschikbare agrarische grond in de winterperiode in ongeveer 50% van de voerbehoefte van de paarden voorziet. Dat vindt de Afdeling onvoldoende om te kunnen spreken van (nagenoeg) geheel afhankelijk van de agrarische grond als productiemiddel. Dat de beschikbare grond in de zomerperiode volledig in de voerbehoefte van de paarden voorziet, leidt volgens de Afdeling niet tot een andere conclusie.

 

Planregeling bepalend

In deze zaak ging het om een paardenfokkerij. Vergelijkbare discussies hebben we de afgelopen jaren met name gezien bij de melkrundveehouderij, in verband met de expansie die in die sector na het vervallen van het melkquotum plaatsvond. Omdat de bestemmingsplanregeling bepalend is, kan de grondgebondenheid soms zo klaar als een klontje zijn. Wordt de melkrundveehouderij bijvoorbeeld letterlijk genoemd in de definitie van grondgebonden bedrijf, dan wordt aan een toetsing van de mate van grondgebondenheid niet toegekomen. Meer weten over grondgebondenheid? Neem gerust contact met mij op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Korte op
Enerzijds (juridisch'begrijpelijk, de stellingname dat 50% voederbehoefte niet geldt als een 'nagenoeg geheel afhankelijkheid' van de agrarische grond ter plaatse. Echter naast voer is de agrarische grond in mijn optiek wel degelijk nodig voor een goede wijze van het houden en fokken van paarden: namelijk het welbevinden van de paarden. De omliggende agrarische grond dient voor meer dan alleen grazen, het biedt bewegingsruimte en bewegingsvrijheid voor deze dieren. Het alternatief is op stal houden, hetgeen voor het dierenwelzijn niet bevorderlijk zal zijn. Kortom: het criterium 'voer' lijkt mij niet het enige maatgevende criterium voor de mate van grondgebondenheid bij het houden van paarden.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier