of 61441 LinkedIn

Actualiteitenmiddag over thema's in het omgevingsrecht. Een terugblik

Actualiteitenmiddag over thema's in het omgevingsrecht. Een terugblik.
Hekkelman Advocaten en Notarissen Reageer

Op dinsdag 26 juni 2018 organiseerden wij een actualiteitenmiddag over actuele thema's in het omgevingsrecht. Een kleine honderd overheidsjuristen en adviseurs van overheden werden in een middag bijgepraat over de belangrijkste actuele thema's in het omgevingsrecht. In deze blog blikken wij terug.

De middag was opgedeeld in een algemeen deel en vier verdiepende thema's. Tycho Lam en Tonny Nijmeijer trapten af met het algemene deel door in vogelvlucht enkele in het oog springende onderwerpen te bespreken. Zij vroegen uitgebreid aandacht voor de tussenuitspraak van de Afdeling van 20 juni 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:2062, Appingedam) over de verhouding tussen brancheringsregelingen in het bestemmingsplan en de Dienstenrichtlijn (lees de blog van Tycho Lam en Luuk Gerritsen over deze uitspraak). Ook bespraken zij aan de hand van praktijkvoorbeelden de valkuilen bij het opstellen van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.

 

In de aansluitende verdiepende sessie ging Franc Pommer in op schaarse rechten in het omgevingsrecht en de vraag in welke gevallen bijzondere waakzaamheid geboden is. Daarbij is uitgebreid stilgestaan bij de conclusie van Widdershoven van 6 juni 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:1847) over schaarse publieke rechten bij ruimtelijke besluiten (lees de blog van Tycho Lam en Merel Copier over deze conclusie en lees de blog van Rachid Benhadi over de (her)verdeling van milieugebruiksruimte en schaarse rechten).

 

Rachid Benhadi stond stil bij het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waar het nodige over te doen is. Hij schetste in zijn bijdrage eerst de discussies die op dit moment lopen bij de Afdeling en het Hof van Justitie over de juridische houdbaarheid van het PAS. Rachid zette in zijn presentatie uiteen op welke wijze gemeenten en initiatiefnemers bij hun bestemmingsplannen en vergunningen om zouden kunnen gaan met de onzekerheden die aan het PAS kleven. Dat er onzekerheid is over het PAS wil in zijn visie nog niet zeggen dat een project stil moet liggen.

 

Luuk Gerritsen en Tycho Lam besteedden vervolgens aandacht aan de meest belangwekkende jurisprudentie met betrekking tot de Ladder voor duurzame verstedelijking. Daarnaast bespraken zij de gevolgen van de uitspraak Appingedam voor de praktijk en droegen zij oplossingsrichtingen aan.

De middag werd afgesloten door Jan van Vulpen en Martijn Steenstra van Sweco, die stilstonden bij klimaatadaptatie en de wijze waarop klimaatmaatregelen in het ruimtelijk spoor kunnen (of misschien wel moeten!) worden geborgd.

 

Wij kijken terug op een geslaagde middag! Heeft u het seminar (niet) bijgewoond en vragen over de onderwerpen die aan bod zijn gekomen? Neem gerust contact met één van ons op.

Wilt u ook een evenement van ons bijwonen? Wij brengen graag een greep uit onze volgende evenementen onder uw aandacht.


Rondetafelgesprek Uitspraak Appingedam

Wij organiseren in september een rondetafelgesprek over mogelijke oplossingsrichtingen na de uitspraak van de Afdeling inzake Appingedam over de verhouding tussen brancheringsregels in het bestemmingsplan en de Dienstenrichtlijn. Heeft u interesse om deze bijeenkomst bij te wonen? Stuur dan voor meer informatie een e-mail naar Marie-Anna Bullens.


Kennismiddag Bestemmingsplan verbrede reikwijdte

Op dinsdag 18 september 2018 wordt in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en het ministerie een kennismiddag over het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, als voorloper op het omgevingsplan, georganiseerd. De bijeenkomst vindt plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het programma voor deze dag ligt nog niet vast. Voor meer informatie en deelname kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar Marie-Anna Bullens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Wilt u als eerste geïnformeerd worden?

Wilt u op de hoogte blijven van de blogs van Hekkelman?

U heeft de mogelijkheid u te abonneren op een specifiek blogthema of een auteur. Klik hier om uw voorkeuren op te geven.

 

Bovendien organiseren wij regelmatig seminars. Wilt u geen seminar van Hekkelman meer missen? Klik hier om uw gegevens achter te laten. U ontvangt dan als eerste een uitnodiging voor onze seminars in uw mailbox.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier