of 63946 LinkedIn

Projectleiders komen van Mars

Projectleiders komen van Mars. Inspiratie Omgevingswet vanuit verrassende invalshoeken
EIFFEL Reageer

Inspiratie Omgevingswet vanuit verrassende invalshoeken.

Mark Watney, astronaut en botanicus, werd achtergelaten op Mars en was op zichzelf aangewezen om gedurende 549 sols (marsdagen) te overleven. Hij legde een reis af van 3200 kilometer om opgepikt te worden en weer terug te kunnen keren naar de Aarde.

Deze zomer las ik het boek The Martian van Andy Weir. Het inspireerde mij in mijn rol als projectleider. In het boek loodst hoofdrolspeler Mark Watney ons stap voor stap langs de oplossingen die hij en NASA verzinnen voor onder andere het maken van vruchtbare aarde, het verbouwen van aardappelen, het maken van water, het communiceren tussen de Aarde en Mars en het opwekken van elektriciteit en warmte.

 

Het nauwgezette plan van aanpak lijkt perfect, maar de realiteit is soms anders. Een ongeluk in zijn habitat zorgt voor verdorde aardappelplanten, een onbemande sonde met noodvoorraden ontploft en de ketchup is op. Met een groot doorzettingsvermogen en een gezonde dosis humor pakt Mark de tegenslagen aan, om uiteindelijk veilig opgepikt te worden en terug te keren naar de Aarde.

 

Het verhaal over Mark Watney is fictie. Toch, of misschien wel juist daarom, inspireert het mij bij de complexe uitdaging die de Omgevingswet heet. Het opstellen en implementeren van de verschillende instrumenten en processen is een flinke klus die meerdere jaren duurt. Er zijn een groot aantal medewerkers en diverse overheden en belangenorganisaties bij betrokken. De Omgevingswet is een complex geheel aan plannen, stappen en vraagstukken die uitgedacht en doorlopen moeten worden. Met natuurlijk de nodige tegenslagen, precies zoals Mark Watney dat overkwam.

 

EIFFEL organiseert op 7 oktober een event waar verschillende uitdagingen van de Omgevingswet centraal staan. Vanuit verrassende invalshoeken inspireren wij u om die uitdagingen aan te pakken. Nieuwsgierig naar de inspiratiesessie? Kijk op www.eiffel.nl/omgevingswet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingEIFFEL

Meander 1061
6825 MJ  ARNHEM
088-0456789
www.eiffel.nl
info@eiffel.nl

Meer nieuws

Whitepapers