of 63428 LinkedIn

Wat triggert huurders om naar de Huurcommissie te stappen?

Wat triggert huurders om naar de Huurcommissie te stappen? Onderzoek naar de achtergronden voor het ministerie van BZK
Companen Reageer

Het aantal zaken dat aan de Huurcommissie wordt voorgelegd wisselt sterk in de tijd. Het is voor de Huurcommissie belangrijk om de beschikbare capaciteit tijdig te kunnen afstemmen op de ontwikkeling van het aantal zaken dat wordt voorgelegd. Het ministerie van BZK vroeg Companen daarom onderzoek te doen naar de achtergronden van de fluctuaties in het aantal zaken. Wat zijn de triggers en mechanismen achter het aantal verzoeken aan de Huurcommissie? Wat is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen? We hebben de relevante factoren achter de stijging en de daling van het aantal zaken voor het ministerie en de Huurcommissie in de tijd uiteengezet.

De uitkomst is logisch. De jaarlijkse huurverhoging is voor huurders vaak aanleiding om kritisch te kijken naar de hoogte van de huur. Het aantal zaken bij de huurcommissie beweegt mee met de achtergrond van de huurverhoging. Vaak was een verandering in de wetgeving de achterliggende reden. De introductie van de inkomensafhankelijke huurverhoging zorgde bij veel huishoudens voor een hogere huurverhoging dan men gewend was. Een huurverhoging die mogelijk ook als onrechtvaardig werd ervaren. In de periode vanaf 2017 was de oplopende inflatie de drijvende kracht achter de toename van het aantal verzoeken bij de Huurcommissie. Corporaties mogen de huren jaarlijks verhogen met de inflatie plus een vastgesteld percentage.

 

Het onderzoeksrapport is eind april door minister Ollongren aangeboden aan de Tweede Kamer. U kunt het rapport hier downloaden.

 

Meer weten over dit onderzoek en andere onderzoeken die wij uitvoeren voor de Rijksoverheid? Neem contact op met Jeroen Lijzenga.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers