of 58952 LinkedIn

Verruiming Leegstandwet een nuttig instrument voor woonbeleid

Reageer

Als maatregel om stagnatie op de woningmarkt tegen te gaan, zijn in 2013 de toepassingsmogelijkheden van de Leegstandwet verruimd. Companen evalueerde deze maatregel. De regeling is door veel woningeigenaren de afgelopen jaren gebruikt. Hoe bruikbaar is dit instrumentarium voor u?

Verruiming Leegstandswet helpt bij afstemming vraag en aanbod
Uit de evaluatie van de Leegstandswet blijkt, dat de verruiming zeker de mogelijkheden van tijdelijke verhuur heeft vergroot. Waarmee dit een extra instrumentarium biedt op lokaal niveau om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Dat kan op drie manieren. In de eerste plaats is het voor particuliere woningeigenaren administratief gemakkelijker om woonruimte tijdelijk te verhuren. Ook zijn voor deze tijdelijk verhuurde woningen regels rondom huurprijs en huurbescherming versoepeld. In de tweede plaats kunnen woningcorporaties sloop- en renovatiewoningen langer tijdelijk verhuren: in plaats van maximaal 5 nu maximaal 7 jaar. En in de derde plaats biedt de verruiming van de wet meer mogelijkheden voor tijdelijke transformatie van leegstaand maatschappelijk vastgoed en leegstaande kantoren tot woonruimte.

 

Evaluatie laat zien dat verruiming werkt
Companen evalueerde in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de verruiming. Hiertoe is een serie diepte-interviews gehouden met grote en kleine gemeenten en corporaties in verschillende regio’s van het land. Daarnaast zijn banken, verhuurmakelaars, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de Vereniging Eigen Huis, De Woonbond, leegstandbeheerders, Platform31 en het Expertteam Kantoortransformatie betrokken bij de evaluatie. Uit deze evaluatie blijkt dat de verruiming doeltreffend en praktische bruikbaar is.

 

De onderzoeksresultaten zijn eind 2016 gepubliceerd en aangeboden aan de Tweede Kamer en kunt u hier vinden.

 

Wilt u weten welke kansen dit voor uw lokale situatie biedt? Chantal Tiekstra staat u graag te woord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers