of 58952 LinkedIn

Vandaag besteld = morgen in huis

Pleidooi voor de arbeidsmigrant.

De vraag naar internetwinkelen is evident. Een levertijd langer dan vierentwintig uur, staat in de regel gelijk aan het zoeken naar alternatief aanbod. Wat wij vaak vergeten, is dat achter ons consumptiepatroon enorme logistieke processen schuilgaan. Distributie van goederen is zonder de inzet van buitenlandse arbeid niet te realiseren. Arbeidsmigranten zijn daarmee onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse samenleving. Toch zijn wij - consument, markt en overheid - terughoudend als het gaat om het huisvesten van deze mensen. Het tekort aan passende woongelegenheid is nijpend.

Onlangs las ik in Trouw[1] een artikel over gemeenten die Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten uit hun woonwijken weren. Argumenten hiervoor: geluidsoverlast, parkeerproblematiek, openbaar drankgebruik, en vergelijkbaar. Paradoxaal genoeg staan diezelfde gemeenten vooraan in de rij om grote bedrijven - denk aan voorbeelden als Coolblue, Wehkamp of Bol.com - binnen te halen. Bedrijven die voor hun distributie juist sterk afhankelijk zijn van de inzet van arbeidsmigranten.

 

Het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor grootschalige bedrijvigheid, mogen we in mijn ogen niet los zien van het bieden van passende woongelegenheid voor de arbeidsmigranten die daar werkzaam zijn. Dat wil niet zeggen dat gemeenten in woningen moeten investeren, daarvoor staan werkgevers aan de lat. Wel is het aan lokale overheden om randvoorwaarden te creëren, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van locaties en het bespoedigen van procedures. Ook hebben gemeenten een belangrijke controlerende taak in het organiseren van toezicht op de kwaliteit van leefomstandigheden en het voorkomen van misstanden.

 

In de regio Hart van Brabant, waar ik onderzoek uitvoerde naar de woonbehoefte van arbeidsmigranten, zijn overheden en werkgevers zich doordrongen van de urgentie van het vraagstuk. Zij erkennen het belang van een goede samenwerking. In Waalwijk, waar Bol.com recentelijk een mega-distributiecentrum opende, werken partijen samen aan plannen voor een wooncomplex voor arbeidsmigranten. Ook in Tilburg start de dialoog tussen markt en overheid langzaamaan op en komen eerste initiatieven van de grond. Desalniettemin heb ik mijn twijfels bij het tempo waarin ontwikkelingen zich in Nederland voltrekken; extra woonaanbod wordt mondjesmaat gerealiseerd en houdt nauwelijks gelijke tred bij de explosief groeiende vraag naar arbeid.

 

Conclusie: zolang wij vasthouden aan het principe ‘vandaag besteld = morgen in huis’, zijn arbeidsmigranten onmisbaar in onze economie. Daar wij dat eerstgenoemde principe niet gaan loslaten, betekent het dat wij de arbeidsmigrant moeten omarmen. Markt, overheid en consument zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het opnemen van deze mensen in de samenleving. Maak daarom eens een babbeltje met je Poolse buurman. Hij is wellicht degene die het mogelijk maakt dat jouw iPad binnen één werkdag geleverd is.

 


[1] Trouw, editie 3 april 2018

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rekenaar (medewerker) op
Vast een hele interessante onderzoeksopdracht om de woonbehoefte van arbeidsmigranten te onderzoeken. De heer Nieuwenhuis zou echter misschien wat minder selectief verontwaardigd hebben kunnen zijn over waarin gemeenten tekort schieten wanneer hij de huisvestingsproblematiek in een grotere context had geplaatst. Is het hem bekend hoe lang de wachtlijsten voor huisvesting overal zijn, ook voor niet-arbeidsmigranten? De meeste - jonge - mensen die ik ken wachten al minimaal 8 jaar op huisvesting. En dat gaat dan over de wachtlijst in hun eigen stad of dorp waar ze ingeschreven staan. Elders komen ze sowieso niet aan bod, tenzij ze kapitaalkrachtig genoeg zijn om een huis te kopen.
Die groep - die ook best genegen is waar dan ook te werken - kan dat niet vanwege, jawel meneer Nieuwenhuis, gebrek aan passende huisvesting.
Het probleem ligt dus op een heel ander vlak en is beduidend groter dan geschetst wordt.
Om op basis van een dergelijke selectieve blik alleen te pleiten voor huisvestingsoplossingen voor arbeidsmigranten, vind ik heel zwak.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Congres betaalbaarheid van het wonen

Op donderdag 2 april organiseert De Corporatiestrateeg haar jaarlijkse congres over de betaalbaarheid van het wonen. Bram Klouwen van Companen trapt de bijeenkomst af. Hij gaat in op actualiteiten en ontwikkelingen rond de betaalbaarheid, waaronder nieuwe huurtoeslagwetgeving, huurbeleid, armoedebeleid, etc. U kunt zich aanmelden voor het congres via De Corporatiestrateeg.

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers