of 62812 LinkedIn

Tempoversnelling in de bouw: vijf lessen

Tempoversnelling in de bouw: vijf lessen. “De crisis uit investeren”, maar hoe?
Companen Reageer

“De crisis uit investeren” is de veelbelovende boodschap van bouwers, corporaties, gemeenten, en belangenorganisaties. Daar kun je niet tegen zijn. Maar hoe? De bouwproductie loopt al jaren achter bij de prognoses. We krijgen geen tempo in ontwikkeling. Ambitie alleen is onvoldoende en verlamt. Ook komt de oplossing niet uit Den Haag. De oplossing moet van de lokale partners komen: investeerders en beleidsbepalers, zoals bouwers, corporaties, gemeenten en inwoners. Waar te beginnen?

Vanuit ervaringen rond versnellingsopgaven zien we voor gemeenten vijf concrete lessen:

  1. Laaghangend fruit plukken: maak inzichtelijk waar op korte termijn kansen liggen voor ontwikkeling. Welke locaties en transformaties kunnen snel tot ontwikkeling komen. Zet ambtelijke capaciteit gericht in op dit laaghangend fruit.
  2. Publiek-privaat samenwerken op programmaniveau. Zorg voor een publiek-private samenwerking, zonder kennis- of machtsmonopolie. Doe dit niet alleen op planniveau, maar ook programmaniveau. Breng samen belemmeringen in beeld bij het realiseren van plannen en ambities, en los ze samen op.
  3. Maak ambities niet absoluut, je hoeft niet alleen maar tienen te halen. Gemeenten stapelen ambities. Vakafdelingen gaan bij ‘hun’ ambitie voor de 10! Zevens of achten zijn ook mooi. Daag marktpartijen uit om die goede rapportcijfers te halen. Laat marktpartijen met oplossingen komen die hieraan bijdragen: niet voorkauwen, want dat vertraagt en haalt creativiteit weg.
  4. Geen verwijten naar elkaar. De dood in de pot is als het gesprek alleen nog gaat over het ‘niet functioneren’ van gemeenten of het ‘eigen belang’ van marktpartijen.
  5. Laat de gemeenteraad op doelen sturen: Menig plan sneuvelt of vertraagt in de gemeenteraad. Waar gemeenteraden roepen om tempo, beoordelen ze plannen vaak op details. Laat de raad expliciet de hoofddoelen vaststellen (tempoversnelling, sociaal programma of duurzaamheid) en val daar consequent op terug.

 

Op dit moment zien we een toenemend aantal initiatieven voor tijdelijke bestemming en flexwonen, waarvoor de exploitatie mede mogelijk gemaakt is door veranderende regelgeving. Dit is waardevol. Hiermee ontstaat tempo in ontwikkeling. Maar vergeet niet: het haalt eventjes de druk van de ketel, er blijft een structureel probleem.

 

Meer weten over het inrichten van programmasturing en tempoversnelling? Neem contact op met Bram Klouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers