of 58952 LinkedIn

Smenvatting van de voorstellen van de Minister vanuit de evaluatie Woningwet

Companen Reageer

Vrijdag 22 februari stemde de Ministerraad in met de evaluatie van de Woningwet en de voorstellen van Minister Ollongren voor aanpassing van de Woningwet. Algemeen is het beeld dat de Woningwet bijdraagt aan de doelen die ermee beoogd waren, zoals duidelijker afbakening van de kerntaak, scheiden van DAEB- en niet-DAEB-activiteiten, grotere betrokkenheid van huurders en gemeenten en een betere inrichting van het intern en extern toezicht. Ook al worden deze doelen in grote mate bereikt. De Woningwet heeft ook nog wel de nodige punten voor verbetering. De Woningwet blijkt op veel onderdelen te gedetailleerd. Hierdoor heeft de wet de nodige onvoorziene en ongewenste neveneffecten.

De Minister hanteert bij de maatregelen naar aanleiding van de evaluatie van de Woningwet de volgende uitgangspunten.

 

  • Verbeteringen binnen het bestaande stelsel: de hervormingen nav de Woningwet hebben veel gevraagd van alle partijen. Daarom wil de minister om zo veel mogelijk binnen het bestaande stelsel oplossingen vinden.
  • Meer mogelijkheden voor lokale invulling van het volkshuisvestingsbeleid.
  • Eenvoudig, uitvoerbaar en beperkte lasten.

 

Wij zetten de belangrijkste voorstellen die de Minister doet voor u op een rij. Dit vindt u in deze presentatie.

 

Companen had een belangrijk aandeel in de onderbouwing van deze evaluatie. In het voorjaar 2018 voerde Companen in opdracht van het Ministerie van BZK een onafhankelijke evaluatie uit naar praktijkervaringen met de Woningwet. Via een groot aantal interviews en enquêtes haalden we ervaringen op uit de sector. Dit was voor het ministerie belangrijke input bij haar evaluatie van de Woningwet. We vinden dan ook de nodige punten terug die in onze evaluatie naar voren zijn gekomen. Duidelijk is ook dat op veel punten die zijn aangedragen in de interviews en enquêtes de Woningwet onveranderd blijft. Via de volgende link vindt u de veelheid aan punten die vanuit de sector in de evaluatie aan ons zijn meegegeven:

 

 

Download de presentatie met de belangrijkste voorstellen vanuit de evaluatie van de Minister.

 

Download samenvatting

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers