of 59082 LinkedIn

Populariteit ommeland groeit sneller dan de stad

Populariteit ommeland groeit sneller dan de stad. Woningmarktkansen in de regio.
Companen 1 reactie

Woningmarktkansen in de regio.

Traditioneel trekken jongeren naar de stad, en komen als gezin weer terug in de meer landelijke gemeenten. Dit wordt wel aangeduid als de roltrapwerking van de woningmarkt. In de crisisjaren leek de trek naar de stad zich nog steviger voor te doen, terwijl het vertrek uit de stad stagneerde. De afgelopen periode horen we dat juist suburbane en landelijke gemeenten steeds meer mensen uit de stad opvangen. Is dat zo? Wij brachten de vestiging in stad en ommeland in beeld.

Sterk groeiende woningmarktdynamiek buiten de steden

In de Nederlandse universiteitssteden vestigden zich in de jaren 2008 tot en met 2011 jaarlijks gemiddeld 130.000 inwoners uit andere delen van Nederland. Inmiddels is dit met 20% gestegen naar jaarlijks 160.000 vestigers. Buiten de stad is de groeiende dynamiek duidelijk groter: het aantal huishoudens dat zich in een suburbane of landelijke gemeente vestigde, groeide in dezelfde periode met ruim 35%. Bijna twee maal zo hard als de instroom in universiteitssteden.

Verklaringen voor deze instroom in de regio hebben zowel betrekking op push-factoren (de stad wordt te duur, en het ontbreken van aanbod) als op pull-factoren (de regio is bereikbaar, je kunt er rustig en veilig wonen, mensen zijn minder gebonden aan hun werklocatie).


De situatie in uw gemeente

Companen inventariseerde per Nederlandse gemeente de instroom van nieuwe inwoners (vanuit andere Nederlandse gemeenten). Per gemeente zijn de gegevens te vergelijken met het landelijke beeld. Bovendien is een selectie op universiteitssteden en overige gemeenten te maken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Nu nog de bedrijven die zich durven vestigen in krimpregio's'. Heeft veel voordelen: betere verdeling van werkgelegenheid over het land, werkt fileprobleemoplossend, krimpregio's zullen weer in kwaliteit en hoeveelheid voorziening toenemen (betekent daar ook weer extra werkgelegenheid) en mensen kunnen weer een normaal huis tegen een normaal tarief bewonen.
Heb ik het nog niet eens over het gedrag van mensen dat ze gaan vertonen als ze te dicht op elkaar gaan wonen.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers