of 58952 LinkedIn

Lokale wijkaanpak energietransitie niet langer een vraagteken?

Lokale wijkaanpak energietransitie niet langer een vraagteken? Wijk voor wijk van het gas af.
Companen Reageer

Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben hun doorrekeningen van de ambities uit het Concept Klimaatakkoord gepresenteerd. Onderdeel van dat akkoord is dat gemeenten in 2021 hun plannen ontvouwen om wijk voor wijk de bestaande woningbouw van het gas af te koppelen als maatregel om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

De benodigde investeringen hiervoor hebben het CPB en het PBL niet in beeld kunnen brengen, omdat de wijkaanpak volgens hen nog onvoldoende uitgewerkt is. Dat is ook niet gek, want de energietransitie in wijken en buurten is behoorlijk complex. Er zijn veel partijen betrokken, niet in de laatste plaats de individuele huizenbezitters. De opgave gaat daarnaast gepaard met stevige investeringen, waarvan nog onduidelijk is hoe snel deze zich terugverdienen. Bovendien gaan ontwikkelingen razendsnel en zijn er continu waardevolle innovaties. Ook al lijkt 2050 ver weg, er zullen nu stappen gezet moeten worden.

 

Hoe brengt u in uw gemeente de kansen die er zijn boven tafel en vindt u een aanpak die aansluit bij de lokale situatie, die handig inspeelt op quick-wins en ‘natuurlijke’ vervangingsmomenten en die de weg bereidt voor andere wijken?

 

Companen ondersteunt gemeenten bij het opstellen en uitwerken van een plan van aanpak om de komende jaren op een kansgedreven en slimme manier te werken aan het in gang zetten van de wijkgerichte energietransitie. Denk aan:

  • Het blootleggen van de meest kansrijke wijken, buurten of straten: op basis van woningkwaliteit, omgevingskansen en ‘energie’ bij buurtbewoners.
  • Het in kaart brengen van het krachtenveld (partijen, belangen, initiatieven en ideeën) en het verenigen van belangen.
  • Het afwegen van alternatieve ontwikkelpaden: inzet op quick-wins, integrale wijkaanpak, no regret maatregelen en experimentele aanpak.

 

Vanzelfsprekend doen we dit samen met belanghebbenden om te komen tot een gedragen en effectieve aanpak.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij bieden of gewoon eens willen doorpraten over dit thema? Neem dan contact op met Mattijs Letteboer of Roosje van Leer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers