of 59179 LinkedIn

Leren van het eerste jaar prestatieafspraken

Reageer

Hoewel de deadline voor indiening is verschoven, heeft het gros van de woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties prestatieafspraken gesloten. Prestatieafspraken die zij voor het eerst opstelden conform de vereisten uit de Woningwet 2015. Companen begeleidde meerdere partijen bij de totstandkoming, elk in een eigen unieke lokale setting. Wat leren we van het eerste jaar prestatieafspraken?

Vijf bevindingen rond het sluiten van prestatieafspraken:

  • 2016 is het jaar van het ‘groeiproces’. Partijen leren elkaar kennen en het is zoeken naar de juiste vorm en inhoud. Waarbij zeker ook huurders zochten naar hun rol.
  • Huurdersorganisaties geven een goede impuls aan de lokale samenwerking. Het is voor veel huurdersorganisaties wennen om, in een samenwerking met veel beleidstaal, een goede plek te verwerven. Zeker omdat het zo ontzettend veel tijd kost. Onze ervaring is dat de inbreng van huurdersorganisaties juist bijdraagt aan concretere afspraken die er voor huurders toe doen.
  • Vertrouwen is de basis van succes. Wellicht een open deur, maar niet minder waar. Alleen als partijen vertrouwen hebben in elkaars functioneren komen ze tot gedragen afspraken.
  • Van prestatieafspraken meer maken dan een ‘bod-plus’. Doordat dit jaar het bod vaak de aftrap vormde voor de prestatieafspraken, blijkt het vaak lastig om meer fundamenteel met elkaar aan de slag te gaan. Welke opgaven hebben prioriteit, in plaats van wat gaan we allemaal doen. Wat willen we komend jaar écht bereiken?
  • De investeringsruimte is beperkt leidend. Inzicht in de investeringsruimte van corporaties staat niet prominent op de agenda bij het maken van prestatieafspraken. En dat is wel zo prettig. Het gaat niet om het verdelen van een pot geld, maar om het bereiken van doelen. Wel blijkt in onze praktijk dat zicht op de investeringsmogelijkheden zorgt voor meer scherpte in de afspraken. Levert de corporatie nu een redelijke bijdrage? Zo beïnvloedt het inzicht impliciet de keuzes die partijen maken.

 

Niet geheel onbelangrijk: de cyclus voor 2017 staat alweer voor de deur. Een mooie kans om de gekozen aanpak verder te verfijnen.

 

Companen was betrokken bij de prestatieafspraken in onder andere Arnhem, Gorinchem, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijkerhout, Baarn, Wageningen, Heerenveen, Rheden, Aa en Hunze, Haren, Noordenveld en Tynaarlo.

 

Voor meer informatie rond het opstellen van prestatieafspraken neemt u contact op met onze adviseurs Bram Klouwen, Marnix Groenland of Roy Nieuwenhuis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Boulevard Heuvelink 104

Afbeelding

6828 KT Arnhem

Postbus 1174

6801 BD Arnhem
026-3512532


www.companen.nl

info@companen.nl

Meer nieuws

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers