of 59162 LinkedIn

Gemeenten aan zet bij faciliteren nieuwe woonvormen voor de ouderwordende samenleving

Reageer

Gemeenten kunnen meer doen om initiatieven voor nieuwe woonvormen te stimuleren. In de publicatie ‘Nieuwe woonvormen voor de ouderwordende samenleving’ geeft een werkgroep onder leiding van Alfred Arbouw, wethouder in Breda, tien adviezen aan gemeenten. 

De overheid doet meer dan in het verleden een beroep op de zelfredzaamheid van ouderen en andere kwetsbare inwoners. Zij blijven(zo lang mogelijk) zelfstandig wonen, met ondersteuning van hun omgeving en alleen als dat nodig is met steun van de gemeente of met professionele zorg. Nieuwe woonvormen kunnen bijdragen aan de zelfredzaamheid van burgers. Meergeneratiewoningen, meegroeiwoningen, kangoeroewoningen en collectieve woonprojecten gericht op onderlinge ondersteuning voorzien in een groeiende vraag. In de publicatie zijn aansprekende voorbeelden van dergelijke woonvormen opgenomen. Daarbij heeft de werkgroep gekeken tegen welke belemmeringen initiatiefnemers in de praktijk aanlopen.
De conclusie: vooral gemeenten kunnen veel doen om het initiatiefnemers makkelijker te maken. Een greep uit de adviezen: maak integraal beleid voor wonen en zorg, haal de schotten weg binnen de eigen organisatie, makel tussen bewonersgroepen en professionals en help initiatiefnemers realistische plannen te maken. In de publicatie geven de leden van de werkgroep in interviews hun visie op de betekenis van nieuwe woonvormen voor de ouderwordende samenleving en de rol van gemeenten en andere partijen bij het faciliteren ervan.

 

De werkgroep bestond uit deelnemers vanuit gemeenten, de Vereniging van Bouw- en Woningtoezicht Nederland, Platform31, het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, het Atelier Rijksbouwmeester en het ministerie van BZK en werd ondersteund door Companen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Boulevard Heuvelink 104

Afbeelding

6828 KT Arnhem

Postbus 1174

6801 BD Arnhem
026-3512532


www.companen.nl

info@companen.nl

Meer nieuws

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers