of 65378 LinkedIn

Bram Klouwen

Algemeen directeur Adviesbureau Companen

 

Werkvelden: sparren en coachen over ondernemingsbeleid, woningmarktonderzoek en strategie, woonvisie, wonen-welzijn-zorg.


 

 • Dé middenhuur bestaat niet: drie richtingen voor een succesvolle aanpak

  Reageer

  De afgelopen weken heb ik aan een aantal expert-sessies meegedaan van onder andere Platform31, het ministerie van BZK en gemeenten. Daar was de middenhuur steevast aan de orde. Mooie momenten om je inzichten aan te scherpen. In elk geval werd me duidelijk dat dé middenhuur niet bestaat. Vele nota’s over middenhuur benoemen het tekort in dit segment als probleem, maar missen de oplossing door gebrek aan nuancering: naar regionale verschillen, naar potentiële klantgroepen en naar potentiële aanbieders.

 • Versnelling in het middensegment van de woningmarkt

  Reageer

  Met Van Gijzel als boegbeeld gaat het ministerie aan de slag om ontwikkelingen in het middensegment aan te jagen. Van Gijzel is voorzitter van een hiertoe door de minister ingestelde landelijke samenwerkingstafel. Ook gaat hij langs bij gemeenten en stelt lokale samenwerkingstafels in, waarbij partijen worden uitgenodigd om hun inbreng te leveren via middensegment.woningmarktbeleid.nl. Hij wil in de samenwerkingstafels naar heel concrete oplossingen kijken. Het is volgens hem “juist de uitdaging om eventuele problemen, samen en met respect voor ieders belang, zo snel mogelijk met creatieve oplossingen van tafel te krijgen.”

 • Weg met heilige huisjes bij bestrijden ‘woonarmoede’

  5 reacties

  Steeds vaker kunt u berichten lezen over armoede en betaalbaarheidsproblemen van huurders. ´Woonarmoede´ is een groeiend vraagstuk, dat vraagt om focus op de meest nijpende situaties. De aandacht van corporaties en gemeenten richt zich op dit moment echter meer op middeninkomens en het verhogen van de huurprijsgrens. Het leren kennen en begrijpen van de woonarmoede vraagt meer inzicht in wie er werkelijk in de problemen komen; wie er niet rond kunnen komen. Serieuze focus op die groep vraagt dat een aantal heilige huisjes omver gaan.

 • Omslag nodig bij gemeentelijke woonvisie

  Reageer

  Zijn niet veel woonvisies zouteloze lijstjes over te bouwen woningen en hulpmiddelen als startersleningen om die woningen te realiseren? Jammer maar waar. De kracht van díe woonvisies is beperkt. Immers, kan de gemeente daarmee de rol invullen die minister Blok in zijn Novelle van gemeenten vraagt? Nee, uiteraard niet! En dat terwijl de rol van de gemeente en dus de gemeentelijke woonvisie groter wordt. De gemeente mag immers op basis van een woonvisie iets vinden van verkoop van corporatiewoningen, het werkgebied van die corporaties en van investeringen in het segment boven de sociale huurgrens (niet-DAEB). Als gemeenten verwachten dit te kunnen door opnieuw een woonvisie te maken waarin vooral staat hoe invulling gegeven wordt aan het woningbouwprogramma, dan gaat er iets goed mis. “Wonen” blijft dan het domein van cijferaars die aangeven wat wel en niet mag.

 • Miljoenen te verdienen met huisvestingsbeleid senioren

  2 reacties

  De ouderenbond Anbo heeft, ondersteund door BZK, onderzoek gedaan naar lokaal beleid voor ouderenhuisvesting. Volgens Anbo is er een fors tekort aan seniorenwoningen. Dit blijkt echter niet uit het onderzoek. De volgende kop was eerlijker geweest: volop aandacht voor huisvesting van ouderen. Want, zo blijkt uit het Anbo-onderzoek, 90% van de gemeenten is bezig met huisvestingsbeleid voor senioren. Zij worstelen echter met de uitvoering. En juist daar is veel (financiële) winst te halen.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.