of 63000 LinkedIn

30.000 extra verhuizers verlaten de stad

30.000 extra verhuizers verlaten de stad. Heroriëntatie gemeentelijke en regionale woonstrategie nodig
Companen Reageer

Steeds meer mensen verlaten de stad. Waar deze mensen tot voor kort vooral in de grotere provinciesteden landden, zien we dat in toenemende mate verschuiven naar de landelijke regio’s. Dit kan wel eens een trend worden, door oplopende woningprijzen en de recente doorontwikkeling in thuiswerken. De veranderende verhoudingen tussen lokale woningzoekenden en nieuwkomers noopt veel gemeenten en regio’s tot een heroriëntatie op hun woonstrategie.

Sinds 2013 daalt het aantal mensen dat naar de grote steden trekt en vanaf 2015 is sprake van een vertreksaldo; meer mensen verlaten de grote steden dan er komen wonen. Aanvankelijk leidde dit tot een groei van de grotere provinciesteden, maar sinds 2018 zijn juist de landelijke regio’s in trek. Bepalende factoren die verhuizers voor hun keuze aangeven zijn een groeiende behoefte aan ruimte, groen en rust. De stijging van de huizenprijzen in de steden, waardoor jongeren geen woning (meer) in de stad konden huren of kopen, versterkte deze ontwikkeling. Woningzoekenden vergrootten hierdoor hun zoekgebied.

 

Afbeelding

Figuur: Ontwikkeling binnenlands migratiesaldo naar verstedelijkingsgraad gemeenten, 2010-2020. Bron: CBS 2021


Voor 2021 en 2022 voorzien de banken verdere prijzenstijgingen. De trek uit de stad is nog niet op zijn eind. Al ziet een enkeling een mogelijke afkoeling in 2022. Door de Corona-crisis werken veel mensen al bijna een jaar noodgedwongen vanuit huis. Dat zorgde voor een doorbraak van het beeldbellen, waardoor de afstand tussen de woonplaats en de werkplek voor veel mensen ineens een stuk minder relevant is. Het is nog te vroeg om te concluderen of, en in hoeverre, dit de trek uit de stad zal versterken, maar  in onze onderzoeken zien we dat steeds meer woningzoekenden hier wel rekening mee houden. Mensen kiezen minder voor de nabijheid van werk en meer voor een aantrekkelijke woonomgeving, ruime woning en ruime tuin. De gewenste prijs-/kwaliteitverhouding is de derde reden dat suburbaan het steeds vaker aflegt tegen landelijk wonen.

Figuur: Animatie verstedelijkingsdruk

 

Om lokaal het evenwicht tussen de eigen woningzoekenden en de nieuwkomers te bewaren zijn nieuwe woonstrategieën noodzakelijk. In onder andere de regio Achterhoek en in de provincies Overijssel en Flevoland zijn we vanuit Companen al betrokken bij het uitdenken van deze strategieën.

 

Ook benieuwd naar wat dit betekent voor uw situatie? Bel of mail dan met Jeroen WissinkVera Elferink of Jeroen Lijzenga.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Companen

Gebouw De Enk

Tivolilaan 205

6824 BV Arnhem

 

026-3512532

www.companen.nl

info@companen.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Woonarmoede

Expertise

NIEUWSBRIEF Companen

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van woningmarkt en leefomgeving?

 

Meld u dan hier aan.

Bloggers