of 62812 LinkedIn

Welk zorgvastgoed hebben we over vijf jaar nodig?

Welk zorgvastgoed hebben we over vijf jaar nodig? Groeiende groep mensen met behoefte aan zorg
bbn adviseurs Reageer

Welke huisvesting moet er gebouwd worden voor de groeiende groep mensen met behoefte aan zorg? Deze vraag stond centraal tijdens het digitale congres over zorgvastgoed, georganiseerd door Binnenlands Bestuur en Vastgoedjournaal op 25 november 2020.

“Mensen willen nog van waarde zijn, ook al hebben ze behoefte aan zorg. In de bouw van huisvesting is dit een belangrijk element om rekening mee te houden,” vertelt René van der Leest, directeur van Zorgerf Buiten-land. Op een voormalig recreatieterrein heeft Zorgerf Buiten-Land drie hofjes ontwikkeld waar mensen met dementie kunnen wonen in een omgeving die voelt als hun eigen ‘buitenhuis’. “Er is grote vraag naar dit soort locaties en er is ook geld om de bouw te realiseren. De grootste uitdaging is om grondposities te verwerven om dit concept om meer plekken van de grond te krijgen.”


Verdubbeling van verpleegplekken tot 2040
Maarten Visser, sectormanager zorg van bbn adviseurs, schetst dat er in 2040 een dubbele hoeveelheid verpleegplekken nodig is dan we nu hebben in Nederland. Dat betekent bouwen, bouwen en bouwen, maar wél gedifferentieerd. Dit vraagt om een toekomstbestendige visie vanuit de zorgorganisatie op de huisvesting. Een visie die breed gedragen wordt en die zorgorganisaties in staat stelt zich aan te passen aan veranderde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer wettelijke regelingen wijzigen of wanneer woonbehoeftes van mensen veranderen. Op basis van persoonlijke ervaringen van collega’s met de zorgvraag van ouders en andere naasten ontwikkelde bbn haar visie op zorgvastgoed met de titel ‘Thuis, maar dan beter’. Vanuit deze visie helpt bbn opdrachtgevers om huisvesting te realiseren waarin aandacht is voor verbondenheid, zelfstandigheid, woon- en werkcomfort en een thuisgevoel. Via vier stappen van verzamelen, vrijdenken, kiezen en uitwerken ontstaat een startdocument voor een huisvestingsvisie die organisaties het gevoel geeft ‘ja, hier gaan we mee aan de slag!’

 

Lees meer over het congres via Vastgoedjournaal

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers