of 58952 LinkedIn

Wat staat er in de vastgoed top 10?

Wat staat er in de vastgoed top 10? Het lijstje met 10 gebouwen is handig om de uitschieters te identificeren

AfbeeldingIn het weekend sprak ik met vakbroeders over het album van Broederliefde 'Hard Work pays off', dat nu als langst genoteerde Nederlandstalige plaat op 1 staat. Dat leverde een leuk gesprek op over de bruikbaarheid van toplijstjes. Het gebruik van de top 10 als analyse instrument is springlevend. Regelmatig maken we analyses van de vastgoedportefeuilles van gemeenten, om zo te adviseren over de toekomst van die portefeuilles. De top 10 is daarbij een onvermoed instrument voor een eerste indruk van de (financiële) stand van zaken.

In de top 10 van meest kostbare gebouwen in een gemeente verwachten we het zwembad, het theater en eventueel een museum. Gebouwen met een grote oppervlakte en bijzondere maatschappelijke functie. De andere gebouwen die in zo'n lijstje voorkomen, zijn interessant. Waarom staan ze daar? Wat maakt ze zo duur?

 

Als we naar het thema onderhoud in de portefeuille kijken, zetten we eerst een paar stappen om de bedragen te normaliseren. Om te voorkomen dat alleen het recent onderhoud bovenaan komt te staan, werken we met tienjarige gemiddelden (op basis van dotaties). Ook is het nuttig om bedragen om te zetten naar bedragen per m². Als het goed is, staan de monumentale gebouwen bovenaan.

 

Het lijstje met 10 gebouwen is handig om de uitschieters te identificeren: het levert een kritische blik op de validiteit van de vastgoedadministratie. Een vastgoedeigenaar die z'n portefeuille kent en op orde heeft, zal er weinig nieuwe dingen in herkennen. Maar vaak genoeg presenteer ik dit soort lijstjes en ontstaan veel vervolgvragen. Waarom zien we gebouwen die we niet verwachten? Waarom is er zo'n grote afwijking van de benchmark?

 

De vragen zijn een van de invalshoeken om de portefeuille te analyseren. Daarmee dragen ze bij aan een gesprek over de toekomst van de gemeentelijke portefeuille. Net zoals de hitlijst vaak het begin is voor een gesprek over muzikale ontdekkingen.

 


VIJF VEEL VOORKOMENDE VRAGEN VOOR EEN TOP 10

  • Geheel of gedeeltelijk leegstaande gebouwen
  • Huuropbrengst per m²
  • Onderhoudskosten per m²
  • Energieverbruik per m²
  • Financieel resultaat (saldo kosten en opbrengsten)

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100, 3995 AX Houten

T 088 – 226 74 98

F 088 – 226 74 04

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers