of 58952 LinkedIn

Verduurzaming is ook: nieuw leven voor oude gebouwen!

Verduurzaming is ook: nieuw leven voor oude gebouwen! Veel monumenten hebben een iconische waarde in de directe omgeving of zelfs voor de gehele stad waar zij ooit gebouwd zijn

Aankomend weekend is het zover, op 10 en 11 september zijn monumenten weer vrij te bezoeken voor iedereen. Ditmaal is het thema Iconen en symbolen. Nou heb ik persoonlijk niet zoveel met ornamenten en dergelijke, maar op grotere schaal spreekt dit thema mij zeker aan: veel monumenten hebben een iconische waarde in de directe omgeving of zelfs voor de gehele stad waar zij ooit gebouwd zijn.

We kennen natuurlijk allemaal zulke typen gebouwen, denk aan kerktorens, molens, stadspoorten etcetera. Wat mij aanspreekt is de vaak wat jongere generatie,  gebouwen in de categorie industrieel erfgoed. Ik heb het geluk om in mijn dagelijks werk regelmatig aan de basis te mogen staan van de herbestemming van dit soort gebouwen. Een tweetal voorbeelden zijn het Energiehuis in Dordrecht en de nieuwe schouwburg van Den Helder. Beide zeker een bezoek meer dan waard.

 

Wat ook vaak een kans is bij dit soort projecten, is de mogelijkheid om de iconische kracht van het gebouw met een mooie functionele inpassing te versterken. In Dordrecht bijvoorbeeld is door het inbrengen van een openbare lichtstraat over de hele lengte van het complex door architectenbureau TenBrasWestinga een ontsluiting gecreëerd die de verschillende zaalvolumes met elkaar verbindt op een wijze die ook leesbaar is van buitenaf. Met een ruwklimaatzone direct achter de buitengevel is bovendien op inventieve wijze met het beperkte budget een oplossing gevonden voor veel bouwfysische knelpunten, waaronder de geluidsisolatie van de popzalen.

 

AfbeeldingEen zo u wilt nog mooier voorbeeld is de kans die de voormalige kazernegebouwen kregen op Willemsoord in Den Helder. Voor dit gebied, waar men langsrijdt voor de pont naar Texel, bleek het een haalbare businesscase om schouwburg De Kampanje te verplaatsen naar een aantal oude loodsachtige ruimten rond het reddingsmuseum. Wat daarbij vooraf al snel duidelijk werd, was dat de toneeltoren nooit zou passen onder het oude dak. In lijn met de vorm van het monumentale gebouw is daarom door architect Van Dongen – Koschuch  voor de toneeltoren een transparant vormgegeven nieuw volume toegevoegd, wat de attentiewaarde voor het gehele complex nieuw leven heeft ingeblazen. Bent u er nog niet geweest, de rit zeker waard komend weekend, gaat dat zien!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100, 3995 AX Houten

T 088 – 226 74 98

F 088 – 226 74 04

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers