of 62812 LinkedIn

Uitdagingen van een nieuwe woonwijk

Uitdagingen van een nieuwe woonwijk. De structuur blijft voor de eeuwigheid behouden
bbn adviseurs Reageer

In de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen worden de komende jaren honderden woningen op verschillende locaties gebouwd. “De bollenstreek is een populair woongebied,” vertelt Nora Kamerbeek, teammanager ruimtelijke planvorming van de werkorganisatie HLTsamen. “We zitten hier dicht bij steden als Leiden, Haarlem, Den Haag en Amsterdam en vlak bij Schiphol. Ook het strand in de buurt maakt dit gebied aantrekkelijk.”

Voor de eeuwigheid
Een van de projecten waar HLTsamen aan werkt is de nieuwe woonwijk Nieuw Boekhorst in Voorhout (gemeente Teylingen). Kamerbeek: “De structuur die we bedenken voor de wijk blijft voor de eeuwigheid behouden. Als gemeente moeten we er dus goed over nadenken hoe we de woonwijk gaan vormgeven. Aspecten als duurzaamheid en mobiliteitsvraagstukken spelen een belangrijke rol. Het is een uitdaging om aan alle vereisten te voldoen, ook omdat er veel verschillende grondeigenaren zijn.”


Planeconomen
Om de plannen voor de ambitieuze woningbouwopgaven te realiseren maakt HLTsamen gebruik van de planeconomen van bbn adviseurs. “Na de ambtelijke fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen in 2017 had ik ruimte om één planeconoom aan te stellen in ons team van ruim dertig collega’s. Ik heb ervoor gekozen om in zee te gaan met een extern bureau dat deze capaciteit kan leveren. Dat maakt ons minder kwetsbaar. Bij ziekte heeft bbn adviseurs een vervanger achter de hand. En als er even geen werk ligt, dan hoeven we het bureau niet in te schakelen. Zo zijn we uiteindelijk niet duurder uit dan met een planeconoom in eigen dienst.”


Begrijpelijke taal
Kamerbeek vindt het ook een voordeel dat een extern bureau beschikt over verschillende expertises. Sommige vraagstukken kan een junior planeconoom prima uitwerken, voor andere vraagstukken is een senior planeconoom nodig. “Henk-Jan Molenaar, een van de senior planeconomen van bbn maakt onze grondexploitaties en actualiseert deze elk jaar. Hij kan de materie in begrijpelijke taal verwoorden voor bijvoorbeeld onze raadsleden. Zijn collega Ivo Liefferink adviseert over de plankostenscan die we hanteren als onderlegger voor de anterieure overeenkomsten. Allebei geven ze ook in-company trainingen bij ons. Als mijn collega’s  vragen hebben, kunnen ze altijd bij Henk-Jan en Ivo terecht. Door die training en vanwege het feit dat ze zo nauw bij ons betrokken zijn, beklijft de kennis in ons team en merk ik dat er echt een verandering komt in onze manier van werken. Ook adviseert en ondersteunt bbn ons bij de onderhandelingen die we voeren met ontwikkelaars.


Meedenken
Henk-Jan Molenaar vindt de opdracht voor HLTsamen leuk en dankbaar werk. “Als adviseurs ervaren we de waardering voor onze inbreng en aanpak. Door onze langdurige betrokkenheid bij deze relatief jonge organisatie met drie verschillende gemeentebesturen kunnen we inhoudelijke resultaten boeken op projectniveau. We betrekken mensen al vroeg in de plantrajecten en laten iedereen meedenken over een strategische en efficiënte aanpak. Ook werken we aan uniformering en professionalisering van de projectaanpak en verantwoording. Het mooie van de trainingen is dat we echt zien dat de projectleiders en daarmee de organisatie er een stapje verder mee komen.”


Foto: Bram van de Biezen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis online ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers