of 64740 LinkedIn

Ronald Wolvekamp

Als senior adviseur en sectormanager ben ik vooral betrokken bij het vastgoed van non-profit organisaties en overheden, met name gemeenten. Ik ben analytisch en pragmatisch ingesteld en mijn ruime ervaring met vastgoedorganisaties wordt vaak als grote toegevoegde waarde gezien.

 

AfbeeldingEen aantal voorbeelden uit mijn adviespraktijk: ik heb gemeente Amsterdam mogen helpen bij het centraliseren van de vastgoedtaken en alle stuurinformatie. Ook ben ik vanuit bbn verantwoordelijk geweest voor de businesscase van aansprekende gebouwen, zoals het getransformeerde Energiehuis in Dordrecht, de nieuwe schouwburg in Den Helder en het C2C stadskantoor in Venlo. Daarnaast doe ik regelmatig vastgoedanalyses voor diverse gemeenten door het hele land, van Rotterdam tot in Eijsden-Margraten. Mijn kracht ligt in het neerzetten van een heldere basis voor vaak complexe projecten of vastgoedorganisaties: de kansen zien en de juiste richting inslaan. Gaan voor een optimaal resultaat, dat is mijn drijfveer!

 

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen via:

:

088 - 226 2441

:

06 - 53 67 52 10

:

rmj.wolvekamp@bbn.nl


 • Eng t.o.v BENG!

  3 reacties

  Komend jaar, richting 1 januari 2022, zijn we met elkaar onderweg naar het nieuwe (bouw)Besluit bouwwerken leefomgeving, afgekort Bbl. Toch moeten bouwplannen per 1 januari jongstleden al voldoen aan een aantal voorwaarden uit de Bbl, zoals de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 voor de energieprestatie van gebouwen.

  En daarmee gaan we minimaal voor BENG. Oftewel: BENG is het nieuwe Bouwbesluit, de basis waaraan niet meer valt te tornen. Met dat als uitgangspunt voor je bouwplannen heb je dus feitelijk geen (extra) ambitie meer op het gebied van energiezuinig bouwen. En energieneutraal klinkt vanaf BENG best nog wel als een grote stap….best wel eng…. Of niet betaalbaar, maar is dat wel zo?
 • Gemeentehuis 2030

  Reageer

  Keren we binnenkort, als de coronamaatregelen het toelaten, allemaal weer terug naar kantoor? En hoe gaan we daar werken met elkaar? Voor de korte termijn is vrijwel iedere organisatie voldoende afstand aan het organiseren. Zelden wordt nagedacht over de vraag of de kantoorhuisvesting op lange termijn voldoet aan de veranderende behoefte van gebruikers. En dat is precies waar kansen liggen!

 • Dat noem ik nou een gezonde vastgoedcase!

  Reageer

  Wanneer is er sprake van een kansrijke businesscase voor gemeentelijk vastgoed? Wij krijgen veel vragen die gaan over die zoektocht. Of het nu gaat om het verduurzamen van de totale portefeuille of om het (financieel) optimaliseren van een deel van het gemeentelijk vastgoed. Daarnaast krijgen wij ook vaak de vraag of de ontwikkeling van nieuw vastgoed wel zo noodzakelijk is. Wat moet je als gemeente met gezond verstand besluiten? Een voorziening door exploiteren en verduurzamen? Of  vervangen door duurzame nieuwbouw?

 • In wat voor een wijk woont u?

  Reageer

  Binnen nu en 3 jaar weten we het: wanneer we aan de beurt zijn. Om onze CV ketel te vervangen voor iets nieuws. Iets beters, iets duurzamers. In ieder geval iets dat niet meer brandt op aardgas.

 • Op spreekuur bij de aanbestedingsdokter

  Reageer

  Met een bouwproject wilt u als gemeente lokaal iets betekenen voor de samenleving. Daarom moet uw project wel door, maar niet tegen elke prijs, het blijft per slot gemeenschapsgeld. Hoe dan verder als er een hoge prijzenepidemie heerst?

 • Vastgoednota gemeente Haarlem

  Reageer

  Gemeente Haarlem heeft met het vastgoed roerige tijden achter zich. De afgelopen jaren vond er in de raad regelmatig discussie plaats over de afdeling Vastgoed. Daarom is er in 2017 onderzocht of de afdeling Vastgoed voldoende instrumenten beschikbaar heeft om haar taken goed uit te oefenen.

 • De aanbesteding is mislukt……Hoe herijkt u dan de businesscase?

  Reageer

  Complexe gemeentelijke bouwprojecten lopen op dit moment een groot risico. Wanneer de gemeente een theater, sportcomplex, school of …. gaat aanbesteden is de kans groot dat het budget zeer fors wordt overschreden. Met grote gevolgen. Bij het theater in Den Bosch is het nieuwbouwplan zelfs geschrapt. Een veel gehoorde uitleg daarbij is dan dat de budgetten tijdens de crisis zijn bepaald. De bouwmarkt is nu in hoog tempo gekanteld. Aannemers hebben geen werkhonger meer en grote prijsstijgingen zijn het gevolg. Marktwerking is zeker een deel van het verhaal, maar had hier niet enige vooruitziende blik verwacht mogen worden van professionele projectleiding? De varkenscyclus is niet nieuw.

 • Centralisatie is sleutel tot creativiteit

  Reageer

  Gemeenten blijken voldoende flexibel en in staat om creatief om te gaan met onderwijshuisvesting, zo stelt een gerenommeerd onderzoeksinstituut in de nieuwsbrief van BB. Ook al doet het onderzoek geen uitspraak over de kwaliteit van schoolgebouwen, de uitkomst is te zien als goed nieuws.

 • Grondruil met gesloten beurzen? Bewaak de balans tussen financiële belangen.

  Grondruil met gesloten beurzen?

  Reageer

  In heel Nederland trekt de woningbouw weer aan. Door de verbeterende markt worden bestaande gebiedsontwikkelingen sneller afgemaakt, en projecten die tijdens de crisis stil zijn komen te liggen kunnen weer opgepakt worden. Ook de planeconomen van bbn adviseurs zijn er weer volop druk mee. Grondexploitatie, ontwikkelingsstrategie en residuele grondwaardes. Maar ook over ingewikkelde nieuwe onderwerpen zoals de VPB-plicht voor overheidsbedrijven  adviseren we verschillende gemeenten.

 • Welk vastgoed hebben we? VastgoedMaps. De tool waarin overzicht èn inzicht in risico's en kansen samenkomt.

  Welk vastgoed hebben we?

  Reageer

  Wat hebben een bunker, zwembad, gemeentehuis, school, molen, camping en/of MFA gemeen?

 • Wat is ons vastgoed waard? Laat onderzoeken hoe de verkoopopbrengst gemaximaliseerd kan worden!

  Wat is ons vastgoed waard?

  Reageer

  Op dit moment komt veel gemeentelijk vastgoed in de verkoop. Veelal wordt hiervoor een makelaar ingeschakeld en gaat het project in de "platte verkoop", met een bord in de tuin voor de geïnteresseerde passant. Dit kan ook anders, door te onderzoeken hoe de verkoopopbrengst gemaximaliseerd kan worden. Door bbn adviseurs is hiervoor een opmaat gesneden aanpak ontwikkeld.

 • VenLOVEverwelkomt burgers en partners in het nieuwe C2C huis! Een goed verhaal over milieuvriendelijkheid met de thema’s: energie, water, materiaal en groene gevel.

  VenLOVErwelkomt burgers en partners in het nieuwe C2C huis!

  Reageer

  Open C2C huis dit weekend in Venlo, gaat dat zien! C2C? zullen sommige van u zeggen, andere denken daarbij natuurlijk meteen aan Cradle to Cradle: het gedachtegoed waarbij materialen die voor de één niets meer waard zijn voor de ander als grondstof gelden. Gemeente Venlo gaat helemaal voor C2C als drager van de ‘Umweltschutz’ boodschap, onder andere verpakt in het nieuwe stadskantoor: Een goed verhaal over milieuvriendelijkheid met de thema’s: energie, water, materiaal en groene gevel.

 • Als overzicht en besluitvorming samenkomen. Mede dankzij zorgvuldige besluitvorming ligt er in Weert nu een goede basis voor de instandhouding van de gemeentelijke vastgoedportefeuille

  Als overzicht en besluitvorming samenkomen

  Reageer

  Soms komt het voor dat een raadsvergadering een dermate lange agenda krijgt dat het noodzakelijk blijkt om door te vergaderen op een andere dag. Zo ook afgelopen week in Weert: een avondvullend programma met maar liefst 30 agendapunten.

 • Pak je kansen bij een verbouwing. Bouwen met gemeentehuis open?

  Pak je kansen bij een verbouwing

  Reageer

  U werkt in een verouderd gebouw, of zelfs op het gemeentehuis, en enig moment wordt besloten dat verbouwen noodzaak is. Bijvoorbeeld omdat de werkprocessen niet meer optimaal worden ondersteund in het kamerkantoor, of omdat er ook sprake is van uitbreiding, bijvoorbeeld na een fusie. Allerlei zaken kunnen de aanleiding vormen voor de verbouwing, niet op de laatste plaats de ambitie om te verduurzamen. Iedere gemeente wil tenslotte bijdragen aan het beleid om halverwege deze eeuw als overheid energieneutraal te zijn.

 • Wat staat er in de vastgoed top 10? Het lijstje met 10 gebouwen is handig om de uitschieters te identificeren

  Wat staat er in de vastgoed top 10?

  Reageer

  AfbeeldingIn het weekend sprak ik met vakbroeders over het album van Broederliefde 'Hard Work pays off', dat nu als langst genoteerde Nederlandstalige plaat op 1 staat. Dat leverde een leuk gesprek op over de bruikbaarheid van toplijstjes. Het gebruik van de top 10 als analyse instrument is springlevend. Regelmatig maken we analyses van de vastgoedportefeuilles van gemeenten, om zo te adviseren over de toekomst van die portefeuilles. De top 10 is daarbij een onvermoed instrument voor een eerste indruk van de (financiële) stand van zaken.

 • Verduurzaming is ook: nieuw leven voor oude gebouwen! Veel monumenten hebben een iconische waarde in de directe omgeving of zelfs voor de gehele stad waar zij ooit gebouwd zijn

  Verduurzaming is ook: nieuw leven voor oude gebouwen!

  Reageer

  Aankomend weekend is het zover, op 10 en 11 september zijn monumenten weer vrij te bezoeken voor iedereen. Ditmaal is het thema Iconen en symbolen. Nou heb ik persoonlijk niet zoveel met ornamenten en dergelijke, maar op grotere schaal spreekt dit thema mij zeker aan: veel monumenten hebben een iconische waarde in de directe omgeving of zelfs voor de gehele stad waar zij ooit gebouwd zijn.

 • Hoe groot is het risico dat u een gouden kans misloopt?

  Hoe groot is het risico dat u een gouden kans misloopt?

  Reageer

  Waar op te letten als vastgoedeigenaar? Bij risico wordt vaak niet verder gekeken dan het voorkomen van leegstand. Als we onze panden maar gevuld hebben, bij voorkeur met huurders die ook nog eens netjes de huur betalen, dan is het goed. Bij gemeenten is het niet heel anders.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Atelier Verduurzamen

Werk je bij een gemeente aan het verduurzamen van vastgoed? En heb je interesse in praktische tips of inspirerende intervisie?


Meld je dan aan voor een gratis ateliersessie!

Whitepapers

Bloggers