of 59854 LinkedIn

Rekenen aan een toekomstig thuis

1 reactie

Gemeenten hebben de afgelopen periode veel praktisch werk verzet om de instroom van asielzoekers en statushouders te begeleiden. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning stromen vanuit een asielzoekerscentrum door naar een reguliere, zelfstandige woning. Vrijwel alle statushouders zijn aangewezen op een sociale huurwoning. Maar in vrijwel alle gemeenten zijn deze woningen beperkt beschikbaar. Circa 16.000 statushouders wachten op woonruimte. Gemeenten proberen daarom actief om meer (tijdelijke) woonvoorzieningen te realiseren. Vanuit het Rijk is een subsidieregeling voor gemeenten, woningcorporaties en andere verhuurders opgezet om gebouwen zonder woonbestemming te transformeren. Maar hoe houden gemeenten financiële controle? Een quick scan kan de financiële consequenties inzichtelijk maken.

De transformatie: van kantoor naar thuis

Om een gebouw te transformeren, is een verbouwing nodig. Bijvoorbeeld van een oud leegstand kantoorpand. Na de transformatie kunnen er tijdelijk statushouders wonen. Voor de periode na afloop van de huisvesting van statushouders, zijn er verschillende scenario's. De woonruimte kan daarna bijvoorbeeld als vrije sector woning of sociale huurwoning worden verhuurd.

 

De berekening: kostprijsdekkend huisvesten

Om de investering te bepalen, stellen we een bouw- en stichtingskostenkostenraming op. Ook zijn er historische aankoopkosten. Tegenover de investering staat een eenmalige subsidie per gehuisveste statushouder van € 6.250. Dat zijn de eenmalige kosten en opbrengsten.

Tijdens de exploitatie zijn er terugkerende kosten en opbrengsten. Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringen, belastingen en onderhoudskosten. Aan de opbrengstenkant zijn dit twee geldstromen: eerst de verhuur aan statushouders (maximaal € 145 per persoon per maand), en in een vervolgperiode de reguliere verhuur.  

Op basis van alle kosten en opbrengsten kan je de kostprijshuur voor de statushouders uitrekenen: is € 145 per maand per persoon voldoende voor een sluitende exploitatie?

 

Quick scan als onderdeel van de afweging

Via een quick scan zijn in de afgelopen maanden veel kansrijke locaties in beeld gebracht. Natuurlijk is dit niet alleen een financiële afweging – ook maatschappelijke en technische afwegingen spelen een rol. Daarnaast is de vraag welke partij de rol van investeerder oppakt.  Maar een goede berekening en de methodiek van de kostprijshuur kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan een goede beslissing over een locatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nick op
Voor veel mensen is het moeilijk om sociale <a href='https://www.woongroepmarenland.nl/ik-zoek-een-wo … > huurwoningen te vinden. Ondertussen zitten er veel mensen in de sociale huur die er helemaal niet meer zouden moeten zitten. De aanpak van scheefhuurders zou een grote prioriteit van de overheid moeten zijn.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Deelnemen aan een gratis Masterclass?

De businesscase van maatschappelijk vastgoed

17 september 2020

Meer informatie

Vastgoednota en portefeuilleplan

24 september 2020

Meer informatie

Slim verduurzamen doe je zo

6 oktober 2020

Meer informatie

Woningbouw versnellen in uw gemeente

8 oktober 2020

Meer informatie

Circulair bouwen haalbaar maken  

27 oktober 2020

Meer informatie

Het Huis van de Stad -

De place to be

29 oktober 2020

Meer informatie

Whitepapers

 • In heel Nederland bestaat een grote behoefte aan woningen.
 Om de woningbouw te kunnen...

  Woningbouwimpuls 2020

  In heel Nederland bestaat een grote behoefte aan woningen. Om de woningbouw te kunnen...
 • LEAN is een managementfilosofie die al meer dan 50 jaar geleden is ontwikkeld bij Toyota. LEAN is...

  LEAN ontwerpproces

  LEAN is een managementfilosofie die al meer dan 50 jaar geleden is ontwikkeld bij Toyota. LEAN is...
 • Wet Markt en Overheid 
 Per 1 juli 2014 is de wet Markt en Overheid (wet MenO) definitief...

  Wet markt en overheid

  Wet Markt en Overheid Per 1 juli 2014 is de wet Markt en Overheid (wet MenO) definitief...

Bloggers