of 60831 LinkedIn

Overheid! Vergeet de keuze tussen koop of huur: lease uw gebouw

Overheid! Vergeet de keuze tussen koop of huur: lease uw gebouw. Trend in de maatschappij: 'meer gericht op gebruik, minder gericht op eigendom'
Reageer

Er is een duidelijke trend gaande in de maatschappij tot 'meer gericht op gebruik, minder gericht op eigendom'. Het leasen van goederen speelt hier optimaal op in en maakt daardoor een duidelijke opmars. Gaat deze trend zich ook voordoen voor het kapitaalgoed bij uitstek, huisvesting?

'Private lease' het laatste jaar sterk in opkomst, voor auto´s maar zelfs ook voor wasmachines. Deze fabrikanten zetten daar met hun producten en biis jkomende diensten vol op in. Technische- en economische levensduur worden optimaal bij elkaar gebracht, onderhoudskosten gedurende die levensduur worden geminimaliseerd en de restopbrengst wordt gemaximaliseerd. Deze productontwikkelingen maken lease vaak goedkoper en zeker aantrekkelijker dan eigendom.

Lease is het meest bekend van de auto's die de werkgever aan zijn personeel ter beschikking stelt. Diezelfde werkgevers leasen van oudsher ook graag andere kapitaalgoederen zoals kopieermachines, bedrijfswagens en zelfs vliegtuigen. De vraag is nu; gaat deze trend zich ook voordoen voor het kapitaalgoed bij uitstek, huisvesting?

Een vraag die direct opkomt is of het huren van een gebouw niet hetzelfde is als het leasen van een gebouw. De volgende verschillen zijn te benoemen:
- Lease betreft een vast afgesproken periode die in de buurt ligt van de economische levensduur. Huur betreft vaker een kortere periode in relatie tot de economische levensduur.
- Huren is meestal duurder dan eigendom, daarvoor krijg je flexibiliteit. Lease is even duur of goedkoper dan eigendom maar biedt geen flexibiliteit.
- Bij lease worden zoveel mogelijk kostenrisico's weggenomen, het product is speciaal daarop ontworpen. Bij huur worden kostenrisico's bij huurder gelegd en kunnen tegen extra kosten worden afgekocht.

De discussie over het leasen van huisvesting zal toenemen. Met name bij de doelgroep wiens middelen beperkt zijn en die deze liever aanwendt voor haar corebusiness. Voor de doelgroep die kostenrisico's liever mijdt. Voor een doelgroep die haar huisvesting sowieso de gehele economische levensduur wil blijven gebruiken waardoor eventuele waardestijging geen overweging is. En voor een doelgroep die liever geen (vaak slecht functionerende) gebouwbeheerder of vastgoedafdeling willen hebben.

Doelgroepen waaraan dan gedacht kan worden zijn:
- Woningbouwcorporaties.
- Zorginstellingen (cure en care).
- Overheden (ministeries, gemeentehuizen, scholen, mfa's, brandweercentrales, etc.).

Voorop staat; leasen moet goedkoper worden dan huren en mag niet duurder zijn dan eigendom. Ook zal lease meer zekerheden moeten bieden dan huur en koop. En bijkomende diensten moeten lease aantrekkelijker maken dan elk ander alternatief. Dit kan alleen waargemaakt worden wanneer gebouwen precies op maat voor de gebruiker ontworpen worden. Met een op maat gekozen optimale levensduur voor de laagste kapitaallasten. 'Nul op de meter' waardoor volledige zekerheid voor energiekosten gegeven kan worden. Maximaal onderhoudsvrij waardoor volledige zekerheid voor onderhoud gegeven kan worden. Zo veel mogelijk recyclebaar, zodat sloop en verwerking van het gebouw bij afloop leaseperiode minimaal zullen kosten. Hierbij kan ook nog gedacht worden, naast het Leasen van het gebouw (inclusief de grond) aan de mogelijkheid om de grond ter beschikking te stellen (maar wel in eigendom te houden) en alleen het gebouw te leasen. Dit geeft veel instellingen het gevoel dat het ‘tafelzilver’ niet verkocht wordt.

Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden?
Neem contact op met Pieter Heijmerink (PF.Heijmerink@bbn.nl, 088-2262456 / 06-15071966) of Michiel Wentges (M.Wentges@bbn.nl, 088 - 2262453 / 06 - 51 52 32 33)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeeldingbbn adviseurs

De Molen 100

3995 AX Houten

T 088 226 74 00

www.bbn.nl

info@bbn.nl

Meer nieuws

Deelnemen aan een gratis Masterclass?

Slim verduurzamen doe je zo

6 oktober 2020

Meer informatie

Woningbouw versnellen in uw gemeente

8 oktober 2020

Meer informatie

Circulair bouwen haalbaar maken  

27 oktober 2020

Meer informatie

Het Huis van de Stad -

De place to be

29 oktober 2020

Meer informatie

Whitepapers

Bloggers